Crònica de la concentració per la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport dels represaliats de la plaça de la Vila de Gràcia del dia 18 de març de 2019

Actualitat

En la sisena setmana del judici de la vergonya, i després de la gran manifestació a Madrid, unes cinc-centes persones ens vàrem aplegar a la plaça.

El convidat va ser el periodista gracienc Jordi Barbeta. Va explicar que havia acceptat la proposta de participar a la nostra concentració per raons personals, familiars, i perquè alguns del seus primers records tenen lloc a la plaça de la Vila de Gràcia, que abans es deia d’Orient.

Va començar exposant les idees que la brutalitat s’exerceix des dels governs febles i que la situació actual, en certa manera, no acabarà mai, perquè la lluita per la llibertat no acabarà mai.

En el seu parlament, Barbeta va aportar reflexions personals trenades amb una mena d’homenatge a la seva família. Va explicar, per exemple, que el seu avi va ser acusat de rebel·lió per part d’aquells qui s’havien rebel·lat contra la República (Us sona?, va interpel·lar al públic).

Jutges, militars, nostàlgics de la dictadura s’han apropiat de les institucions, va dir. També va esmentar un munt de multes contra les llibertats i els drets fonamentals imposades gràcies a l’anomenada Llei Mordassa.

Va posar èmfasi amb una cosa que li diu sovint la seva dona: «Estem al costat correcte de la història». I va llegir fragments de cartes que s’ha intercanviat amb els presos Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull i Raül Romeva. Totes les frases seleccionades contenien convicció, compromís i esperança. Jordi Barbeta va acabar amb «Guanyarem!», «Guanyarem llibertat!».

La concentració ─que va respirar intensitat, segurament per la recent manifestació a Madrid─ va començar amb cinc minuts de silenci i El Cant dels ocells; i va finalitzar amb l’agenda d’actes destacats de la setmana, Els Segadors i clams d’«Independència!», «Visca Catalunya!» i «Visca la República!».

 

Fotografies de Xavier Erruz

 

Vídeo de Joan Bussé

 

Cada dilluns, a les 20 h, té lloc una concentració per la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport dels represaliats a la plaça de la Vila de Gràcia. Des del 27 de novembre de 2017 fins al 7 de gener de 2019 aquestes concentracions les vàrem organitzar des del CDR, l’ANC i Òmnium de Gràcia. Vegeu-ne el repositori de cròniques aquí. Des del 14 de gener, l’organització és a càrrec de la plataforma Gràcia Llibertat, de la qual totes tres entitats en formem part. Vegeu-ne el repositori de cròniques aquí.