Troba la teva parella… lingüística!

Actualitat

Editorial – Joan Coromines, un exemple per seguirPer acord del govern de la Generalitat, els anys 2005 i 2006 se celebra l`Any Coromines, en record del centenari del naixement del gran lingüista que fou Joan Coromines i Vigneaux, nascut a Barcelona el 1905 i mort a Pineda de Mar (Maresme) el 1997. Com se sap, Coromines dedicà tota la seva vida fonamentalment a l`estudi del català, si bé també va deixar obres importants per a l`occità, el castellà i les lingüístiques romànica, indoeuropea i aràbiga en general. La seva obra és ben extensa, però cal destacar-ne el Diccionario etimológico de la lengua castellana, el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, obra monumental de caràcter històric, crític, comparatiu i, sobretot, etimològic, i l’Onomasticon Cataloniae.Exiliat després de la guerra espanyola, va passar bona part de la seva vida als Estats Units, especialment a la universitat de Chicago, de la qual era catedràtic. Retornat al país, i ja en l`etapa democràtica, va ser distingit amb diversos guardons: Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1980), Premi d’Honor Jaume I, (1981), Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1984), Premio Nacional de las Letras Españolas (1989) i Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (1994), Premi de la Institució de les Lletres Catalanes (1996), entre d’altres.Però el més destacable de Joan Coromines és el seu exemple insubornable de lleialtat al país i a la llengua, la seva tenacitat i la gran capacitat de treball que el va distingir tota la seva vida. Per això sembla tan just que se li reti un homenatge i que la seva obra sigui divulgada entre les noves generacions.Des d`Òmnium Cultural també caldria dedicar-li diversos actes d`homenatge, tant des de la seu nacional per a tot Catalunya, com des de les diverses delegacions. I és que sense persones com Joan Coromines el nostre país no seria el que és i la nostra dignitat nacional no hauria assolit les fites que ha assolit.

La quarta edició del programa de voluntariat lingüístic a l’Anoiaimpulsat per Òmnium Cultural, la CAL i Fundació sòciocultural Atlas està a punt de començaruna nova tongada de parelles lingüístiques. La iniciativa, que hatingut una excel·lent acollida entre catalanoparlants i nouvingutsd’arreu del país, consisteix en què les parelles es trobin una hora ala setmana per tal que els nouvinguts millorin el seu domini delcatalà, tot conversant de manera desinhibida amb la seva parellalingüística.
La iniciativa, que ja ha mobilitzat més d’una cinquantena d’anoiencs des del mes de gener de l’any passat, cerca tant catalanoparlants com nouvinguts que vulguin participar-hi. Amb la previsió que comenci a principis d’abril, tots els interessats poden inscriure’s als locals d’Atlas (carrer Sant Pau, 12; 93-805-57-92; de 9 a 13h i de 16 a 19h) fins el divendres 31 de març. Abans de Setmana Santa es formularan les parelles, que es relacionaran entre si fins a principis de juliol.

Els objectius principals del programa són: dotar de competències de comprensió en català a les persones nouvingudes; obrir vies per a la integració cultural i lingüística dels nouvinguts; ajudar els catalanoparlants a comprendre les diferents actituds dels nouvinguts; fomentar, entre els catalanoparlants, l’hàbit de dirigir-se en català a persones nouvingudes, i reforçar la idea que el català, com a llengua pròpia del país, ha de ser la llengua de cohesió social dels Països Catalans, la llengua d’intercanvi i d’ús social, la llengua comuna que uneixi les nombroses llengües que hom pugui parlar a casa o en d’altres situacions determinades.

Les parelles coordinades per Òmnium, la CAL i Atlas compten amb la col·laboració del Departament de Política Lingüística de la Generalitat i el Consorci per la Normalització Lingüística-Montserrat.