Tremosa assegura que l’ocultació de les balances fiscals ha perjudicat la negociació de l’Estatut

Actualitat

09/02/06 (Redacció ÒC) La segona sessió del cicle “Converses amb músics…” va comptar amb la presència del cantautor Quim Vila, guanyador del premi Sona9 l`any 2002. Vila, que va estar acompanyat d`Albert Puig, periodista de Catalunya Ràdio, va fer un esbós didàctic, amb el seu particular sentit de l`humor, de les bases tècniques i rítmiques de la música. El músic va voler deixar clar que tenia l`objectiu de “desmitificar la música” afirmant que “els catalans som capaços de vendre de tot al món menys cultura.” Vila va assegurar que “comercialitat i intel·ligència no estan renyides, sols falta una mica d`educació” i, des d`una perspectiva més personal, va confessar que funciona “al revés del Barça, treballo millor sota pressió”. Al final de la sessió els assistents van compondre un tema musical amb Quim Vila de mestre de cerimònies. 

08/02/06 (Redacció ÒC)
En la primera sessió del cicle Economia per a no economistes el professor de teoria econòmica de la Universitat de Barcelona, Ramon Tremosa va fer una exposició sobre el dèficit fiscal català. Tremosa va assegurar que la no publicació de les balances fiscals per part de l’Estat espanyol ha condicionat a la baixa les negociacions de l’Estatut. En aquest sentit va afirmar que ‘la negociació ha estat viciada d’origen per la manca de dades oficials’. Per al professor resulta ‘vergonyós’ que no es publiquin les balances fiscals tot i que Espanya té una de les agències tributàries més potents del món. Les darreres dades oficials són de poc abans que el Partit Popular guanyés les eleccions al Parlament espanyol i en aquest document es constata que Catalunya era la segona comunitat més perjudicada percentualment respecte el PIB, segons es va exposar. Tremosa també va afirmar que aquestes balances no es publiquen per interessos polítics ja que aquestes podrien implicar un ‘reconeixement de sobirania’ per part d’alguns territoris.
El professor també va exposar la manera com el dèficit fiscal afecta l’economia catalana i com el dèficit d’inversions en infraestructures públiques ha condicionat el creixement econòmic català. Així va remarcar que les balances fiscals de Madrid, Navarra o País Basc generen un creixement considerable de les economies d’aquestes comunitats. Segons Tremosa per a la solució catalana ‘no cal anar a buscar models exòtics ja que ho tenim aquí al costat i ha donat molt bon resultat’.