Cuixart diu al Suprem que la seva prioritat és “denunciar la vulneració de drets fonamentals”

Actualitat

El president d’Òmnium Cultural nega la violència del 20-S i defineix l’1-O com “el major exercici de desobediència civil d’Europa”

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que la seva prioritat ja no és sortir de la presó sinó “denunciar la vulneració de drets fonamentals i resoldre el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol”. En la declaració al Suprem que el jutja acusat per la fiscalia d’un delicte de rebel·lió, Cuixart s’ha definit com un “pres polític” i ha assegurat que no renunciarà mai a l’exercici de drets fonamentals: “ni vull ni puc. Els valors de la democràcia estan per sobre de l’estat de dret. Davant el dilema d’atendre la suspensió del Tribunal Constitucional o protegir el dret a l’autodeterminació, Òmnium no dubta en l’exercici de drets fonamentals”.
En aquest sentit, Cuixart ha recordat que “mai cap tribunal va interpel·lar els ciutadans a no participar al referèndum” i ha definit l’1-O com “el major exercici de desobediència civil d’Europa”. També ha posat en valor el paper de l’entitat com a “agent mobilitzador” i ha assenyalat que “el dret a votar a Catalunya es guanya votant” parasafrejant Marcelino Camacho.
Pel que fa al 20-S, Cuixart ha insistit en l’absència de violència i ha dit al tribunal que l’única violència durant la jornada del referèndum va ser la de la policia espanyola. En aquest punt, ha defensat també la desobediència civil com “element de transformació social” i que té la “no violència” com a “element nuclear”.
El president d’Òmnium també ha aprofitat per recordar el compromís vital amb el pacifisme: “no hi ha lloc per a la violència. Tota la meva vida he estat en contra de la violència i les mobilitzacions d’Òmnium sempre han estat pacífiques i festives”. Cuixart també ha subratllat que el cas català només es podrà resoldre amb diàleg polític: “la majoria dels poders de l’estat encara no ho han vist”, ha lamentat.