Albert Sáez inaugura una nova edició de ‘Els dijous de l’Òmnium’

Actualitat

19/12/05 (Redacció ÒC) El passat 15 de desembre, Els dijous de l`Òmnium van dedicar la sessió a l`aventura del coneixement amb l`oceanògrafa Josefina Castellví. L`acte, organitzat per Escola Catalana i dirigit per Laia Martín va servir perquè Castellví expliqués les més interessants experiències personals en el món de l`estudi oceanogràfic i, sobretot, les seves estades a l`Antàrtida, on ha realitzat diverses expedicions i de la qual n`és una gran experta. Per a Castellví els oceans són “la part més important del nostre planeta” i va justificar que el nostre planeta “no hauria de dir-se terra” sinó que més aviat “aigua” per la importància percentual d`aquest element en la composició del planeta. Castellví va justificar que de canvis climàtics n`hi ha hagut “milers” abans. Tot i que no en va negar l`actual influència humana, va afirmar que “són processos completament naturals coneguts gràcies als estudis del gel antàrtic”. En aquest sentit va justificar la inversió en els estudis del continent glaçat ja que són, segons les seves paraules, estudis “importantíssims per conèixer la història del nostre planeta”.

12/01/06 (Redacció ÒC)
La primera sessió d’aquest any de ‘Els dijous de l’Òmnium’, el passat 12 de gener, va comptar amb la presència d’Albert Sáez, director adjunt del diari AVUI. El periodista va presentar el seu darrer llibre El futur del nacionalisme en el qual repassa el panorama polític actual.
Sáez va destacar en el seu discurs que ‘vivim un tsunami polític amb múltiples rèpliques des de fa dos anys i mig’ i que neix amb una pressió ‘mai coneguda abans’ de l’espanyolisme protagonitzat per Aznar i que ha provocat episodis com el pacte del Tinell, el cas Carod (o ‘cas ABC’, com ha batejat), l’11 de març o la crisi del 3%, entre d’altres. Per a Sáez la fi d’aquesta època convulsa serà el dia que se celebri el referèndum de l’Estatut, i no va dubtar a afirmar que se celebraria.
Sáez no va voler definir el PSC com a partit sobiranista ‘perquè tot i que presentin enquestes dient que el 16% dels seus afiliats són independentistes no fan del nacionalisme un dels seus eixos d’actuació’. De CiU va afirmar que ‘faríem trampa si diguéssim que tota la seva base social és nacionalista’ i d’ERC va dir que ‘ha adherit un gruix social en les darreres eleccions que no té el nacionalisme com a objectiu prioritari i que els han votat per altres motius’.
Segons el periodista, l’Estatut, la llei electoral i el finançament repercutiran en el futur del nacionalisme català. Referent a la negociació de l’Estatut, el periodista va lamentar que es tracti massa com un partit de futbol: ‘importa més el resultat que els continguts’, va afirmar.