L’Observatori presenta l’Informe sobre la situació de la llengua a ‘Els dijous de l’Òmnium’

Actualitat

El passat 24 de novembre va tenir lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa el lliurament dels Premis Lacetània i del Premi Bages de Cultura 2005, que enguany s’ha atorgat al geòleg surienc Sr. Salvador Reguant i Serra. En el transcurs de l’acte, el Sr. Ricard Torrents i Bertrana, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i primer rector de la Universitat de Vic va glossar la figura del guardonat.

02/12/05 (Redacció ÒC)
El passat 1 de desembre, l’Observatori de la Llengua Catalana va presentar l’Informe sobre la situació de la llengua catalana (2003-2004) a ‘Els dijous de l’Òmnium’. A la conferència es van explicar els principals objectius de l’Observatori i es va procedir a fer una anàlisi de la situació del català segons els estudis realitzats.
Segons l’Informe, el moment actual de la llengua és fruit de les conseqüències que comporta viure en una comunitat permeable, en un domini políticament fragmentat i en un estatus lingüístic desigual. Segons les conclusions extretes per l’Observatori, les polítiques lingüístiques aplicades són insuficients i s’agreuja amb el fet que, en els darrers temps, s’ha arribat a una ‘pràctica desaparició de la cooperació interterritorial’. De totes maneres, l’Informe valora positivament la victòria del Partit Socialista en l’Estat espanyol ja que, segons afirmen, ‘ha implicat la retirada d’una sèrie d’iniciatives profundament lesives per al català, en especial la Llei orgànica de qualitat a l’ensenyament’ i va destacar que al català ‘li convé la integració del domini lingüístic, la interrelació dels seus parlants, la lliure circulació de persones i béns’ per tot el territori.