Sebastià Alzamora: ‘La poesia de Fiol és una actitud de resistència’

Actualitat

25/11/05 (Redacció ÒC) La professora de lingüística general de la UB i membre del Grup d`Estudi de Llengües Amenaçades Carme Junyent va ser la protagonista de “Els dijous de l`Òmnium” del passat 24 de novembre. Junyent va parlar, en aquesta conferència, sobre la presència de diverses llengües amb arrels diverses als Països Catalans i de com els fluxos migratoris actuals poden determinar el futur de la llengua, de la mateixa manera que anteriors fluxes migratoris en van determinar les característiques actuals. Junyent va remarcar que les migracions no són noves a Catalunya i que les influències d`anteriors fluxes es troben en la nostra toponímia o directament al nostre diccionari català actual, amb paraules com enxaneta, que prové del bereber. En aquest sentit ha destacat que històricament “hem tingut moltes influències sense deixar de ser qui som” i ha remarcat que “aquesta diversitat és un regal”. Per a Junyent la diversitat lingüística de Catalunya és un dels factors que l`ha permès perdurar en el temps i va deixar clar que no es coneix de “cap comunitat que s`hagi mantingut bilingüe”. Junyent es va mostrar optimista i va afirmar que “no podem desaprofitar l`oportunitat de la immigració per poder escapar del bilingüisme i reivindicar-nos com una societat multilingüe”. I, en aquest sentit va remarcar que cal respectar els orígens de les persones immigrades ja que “com més clar es té el lloc d`on es ve, més fàcil és la integració”. Segons Junyent està clar que una llengua es troba en perill “si és una única influència la que l`afecta”, ja que la converteix “en un mer dialecte, mentre que si té moltes influències s`enriqueix”. En aquest sentit va aportar la dada que actualment hi ha al món la meitat de llengües de les que existien quan Colom va arribar a Amèrica i va deixar clar que la resta de llengües han perdurat gràcies al “plurilingüisme dels seus parlants”.

22/11/05 (Redacció ÒC)

La primera sessió del cicle Poetes del Carles Riba dedicada a Bartomeu Fiol es va celebrar el passat 21 de novembre a la sala d’actes d’Òmnium Cultural amb la presència de Sebastià Alzamora. El poeta mallorquí, que va repassar l’obra Càbales del call de Fiol, va remarcar la predilecció del poeta per Palau i Fabre i l’enorme coherència en tota l’obra del guanyador del Carles Riba. ‘Pocs han buscat com Fiol que els seus textos tinguessin tanta coherència’, va remarcar. De la mateixa manera va subratllar el treball  incessable i tossut de Fiol, va dir que la seva obra era, per si mateixa, ‘una actitud de resistència’.
El proper dilluns 28 de novembre, el cicle Poetes del Carles Riba rebrà la visita de Bartomeu Fiol, que repassarà la seva obra juntament amb el també poeta Sebastià Alzamora.