S’inicia el IX cicle de conferències Llegir la literatura

Actualitat

22/11/05 (Redacció ÒC) La primera sessió del cicle Poetes del Carles Riba dedicada a Bartomeu Fiol es va celebrar el passat 21 de novembre a la sala d`actes d`Òmnium Cultural amb la presència de Sebastià Alzamora. El poeta mallorquí, que va repassar l’obra Càbales del call de Fiol, va remarcar la predilecció del poeta per Palau i Fabre i l’enorme coherència en tota l`obra del guanyador del Carles Riba. “Pocs han buscat com Fiol que els seus textos tinguessin tanta coherència”, va remarcar. De la mateixa manera va subratllar el treball  incessable i tossut de Fiol, va dir que la seva obra era, per si mateixa, “una actitud de resistència”. El proper dilluns 28 de novembre, el cicle Poetes del Carles Riba rebrà la visita de Bartomeu Fiol, que repassarà la seva obra juntament amb el també poeta Sebastià Alzamora.

La sala d’actes de la seu de la Fundació Caixa Laietana a Mataró s’omple per sentir parlar de cavallers.

Més de seixanta persones omplien, el passat dimecres dia 16, la sala d’actes del primer pis de la casa Coll i Regàs de Mataró per sentir parlar de cavallers. Joanot Martorell i Tirant lo Blanc eren el tema de la conferència del professor Anton M. Espadaler, amb la qual s’iniciava el cicle Llegir la literatura, que des de fa onze anys organitza la delegació d’Òmnium Cultural.

 

Amb expressió fluida i amena, el ponent va mantenir l’atenció de l’auditori que seguia divertit les facècies cavalleresques de l’autor de Gandia, i s’admirava de com es poden anar rastrejant en la seva obra.

 

A banda d’una anàlisi de les raons que induïren l’autor a escriure l’obra, que portà Espadaler a afirmar que Tirant lo Blanc ‘és, en bona part, un llibre portuguès’, el conferenciant va remarcar la relació de Martorell amb Martí Joan de Galba, i va fer notar els aspectes que, a parer seu, poden indicar la condició de possible coautor d’aquest darrer.

 

Per acabar, va insistir en el gran atractiu del llibre. ‘La gràcia del Tirant és que és un llibre parlat. La meravella és que algú que parla com Martorell  s’entén avui’ va dir. Finalment sentencià: ‘El Tirant és una novel·la que alegra, no és un llibre per a la formació de cavallers. Martorell té simpatia per les febleses humanes. Això fa el llibre grandiós’.