Jordi Pujol, nova parella lingüística

Actualitat

15/11/05 (Redacció ÒC) Avui, 15 de novembre, s`ha presentat oficialment la 55a edició de la Nit de Santa Llúcia. Al matí l`alcalde de la Seu d`Urgell, Jordi Ausàs, i el president d`Òmnium Cultural, Jordi Porta, han presentat els continguts i les novetats de la Festa de les Lletres Catalanes, que enguany se celebrarà a la capital de l`Alt Urgell. Al migdia s`ha fet un dinar amb la premsa a l`Hotel Claris de Barcelona que ha servit per acabar de presentar la vetllada cultural als mitjans de comunicació nacionals. El president d`Òmnium Cultural ha destacat que la celebració de la Festa de les Lletres Catalanes a la Seu d`Urgell respon a la voluntat de descentralització de la Nit de Santa Llúcia, tot coincidint amb la potenciació de la Delegació d`Òmnium a l`Alt Urgell, i l`extraordinària acollida demostrada des del principi per part de l`Ajuntament. Jordi Ausàs, per la seva banda, ha destacat que al Pirineu és on es va trobar el primer text escrit en català. Isidor Cònsul, director d`Edicions Proa, ha destacat la important tasca de projecció internacional que la seva editorial vol impulsar amb les obres premiades a través de la traducció a diverses llengües.  La 55a Nit de Santa Llúcia s`emmarcarà dins la tradició mitològica catalano-pirenaica de l`Alt Urgell, plena d`éssers mitològics del Pirineu, de llegendes i d`éssers màgics. Es vol, d`aquesta forma, homenatjar la ciutat i la comarca que enguany acull la Festa de les Lletres Catalanes. Els encarregats de donar forma a la Nit literària i mitològica seran Lisboa Zentral Cafè, que des de l`inici del sopar interpretaran temes musicals d`ambient; els Comediants, que donaran vida als personatges propis de la mitologia pirinenca: minairons, bruixes, dones d`aigua, etc. ; els Deambulants, un grup de dansa aèria que sorprendrà els assistents amb la seva actuació i els Joves Acordionistes del Pirineu, que amb la seva interpretació de músiques tradicionals de l`Alt Urgell donarà el toc final de la vetllada. Més informació a: www.nitdesantallucia.info

15/11/05 (Redacció ÒC)
Òmnium Cultural anuncia que l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, ha iniciat amb la nostra entitat el programa Voluntaris per la Llengua amb un voluntari d’origen argentí, Fabricio Grana.

Aquesta iniciativa, que va néixer l’any 2002 a Cornellà, consisteix a posar en contacte una persona que parli català amb una altra que no ho faci i que tingui la voluntat d’aprendre’l. Els Voluntaris han de destinar una hora setmanal a conversar en català, aquestes trobades es realitzen al llarg de 10 setmanes en horaris concertats entre la parella. La iniciativa pretén que totes les persones que viuen a Catalunya tinguin l’oportunitat de conèixer el català i que s’hi puguin expressar. El programa també té la intenció d’aconseguir un enriquiment cultural mutu fent conviure persones de cultures diverses per conèixer-se i entendre’s millor. Vol que el català sigui la llengua de relació habitual entre tots els catalans, independentment de la seva procedència geogràfica o social.

Amb aquesta notícia Òmnium Cultural vol engrescar tota la població, i en especial les persones nouvingudes, a participar del programa de Voluntaris per la llengua per tal de donar un impuls al català davant els nous reptes de la societat.

Per a més informació sobre els Voluntaris per la Llengua

Per a més informació:
AVUI
E-Notícies
laMalla.net