“In amicorum”, homenatge al ceramista Lluís Clapés

Actualitat
El ceramista Lluís Clapés, mort recentment, és recordat amb dues exposicions que es podran veure fins al 16 de febrer, a l’Espai Foc i al Museu d’Art de Sabadell, a més de l’exposició de la donació d’una peça feta per l’artista al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès.

In Amicorum, títol que engloba aquestes iniciatives, brolla de l’energia  dels amics de l’artista, que ha volgut fer un reconeixement i deixar un petit testimoni de l’impuls creatiu i de l’expressió artística de Lluís Clapés.

L’exposició a l’Espai Foc de Sabadell  (via Massagué, 5-7; vegeu mapa) presenta una mostra dividida en tres àmbits. Un centrat en el procés de treball de Lluís Clapés, que ens permet conèixer els procediments i el coneixement tècnic que va utilitzar en la realització de les seves obres. A continuació es poden veure una selecció de petites peces de gres i porcellana que ens ensenyen la seva excel·lència en la creació ceràmica i ens permeten gaudir de la meravella de l’obra feta amb delicada precisió. Per acabar, es pot veure un conjunt de les escultures totèmiques de contundents grafies i fortes textures que ens apropen a un llenguatge primitiu, recolzat en una monumentalitat de gran dificultat tècnica i que es poden entendre com una síntesi de la seva creació que ha recorregut un llarg camí que va del volum al gest, de l’alquímia a l’expressió més primitiva.

Per la seva banda, al Museu d’Art de Sabadell (c. de XX, ; vegeu mapa) es pot veure un recull de peces fetes en record de Clapés per sis artistes sabadellencs que les han cedit o fet especialment per a aquesta ocasió: Ramiro Fernàndez, Agustí Puig, Alfons Borrell, Pep Sallés, Isidre Manils i Josep  Madaula van crear conjuntament amb l’artista algunes de les peces que mostren el  diàleg entre dues expressions artístiques que donaren com a resultat unes obres de gran bellesa i contundent expressió.

I com a complement, el Museu d’Art de Cerdanyola (c. de Sant Martí, 88; vegeu mapa) mostra en el seu espai d’exposició  permanent la columna totèmica que va rebre en donació amb motiu de l’exposició  que l’any 2016 va presentar les darreres produccions de Lluís Clapés. Aquesta  peça serà instal·lada al costat de les peces d’un altre rellevant artista sabadellenc, Marian Burgués.

Finalment tenim el llibre In amicorum, un volum que recull una vintena de textos d’amics de Lluís Clapés. Poetes,  filòsofs, historiadors de l’art mostren el testimoni de la seva relació amb l’artista, la personalitat del qual va deixar una fonda empremta en les persones que el van  conèixer i van gaudir de la seva amistat i de la força de la seva creativitat artística  i humana.