‘El bilingüisme és un mite utilitzat pels governants per amagar un conflicte lingüístic’
24/11/05 (Redacció ÒC) La revista Escola Catalana acaba de publicar l`exemplar número 424. Si en la revista anterior es destacava l`aventura com a component didàctic i educatiu, aquest número pren l`horror i la barbàrie en el vessant més humà com a eix central temàtic. Gràcies a la feina de diversos especialistes que han elaborat eines de contingut pedagògic, s`analitza aquest aspecte obscur de la societat, repassant episodis tan funestos com els genocidis a Rwanda, l`holocaust jueu o la cacera de bruixes del segle XV, entre d`altres. El personatge entrevistat és l`historiador i professor Joan B. Culla.
La tercera sessió del Curs d’activisme lingüístic dedicada a les mesures per defensar els drets lingüístics va fer front al debat sobre el bilingüisme i les bones pràctiques per tal de superar-lo. Segons els ponents a Catalunya es parlen més de 300 llengües, però sols dues tenen un estatus rellevant: el català com a llengua pròpia i el castellà, com a llengua ‘oficial i impròpia’. Es va defensar que ‘cal que el català sigui la llengua d’acollida’ per als nouvinguts i, per això, es va reclamar que no s’usin prejudicis inconscients en contra del català a l’hora de parlar amb immigrants.
Els ponents també van destacar, després de repassar-ne diversos casos, que el bilingüisme és un mite ‘impulsat pels governants, que volen amagar un conflicte lingüístic, i promocionat per aquells que, curiosament, són monolingües’. Segons es va afirmar, a Catalunya és més adient parlar de conflicte lingüístic entre dues llengües que no gaudeixen ni dels mateixos drets ni de les mateixes projeccions socials.