Els altres andalusos arremeten contra la Fira d’Abril a ‘Els dijous de l’Òmnium’

Actualitat

(25/10/05) Redacció ÒC Aquesta setmana s`ha posat en funcionament el portal web de l`edició d`enguany de la Nit de Santa Llúcia. El portal pretén ser l`aglutinador de tots els continguts informatius referents a la Festa de les Lletres Catalanes. S`hi poden consultar tant la història com les bases dels diversos premis, així com els guardonats de les edicions anteriors de la Nit, entre d`altres. Els continguts del web s`aniran ampliant de mica en mica, convertint el portal en una potent eina de recerca d`informació pel que fa a la Nit de Santa Llúcia. D`altra banda cal destacar que el nou espai ha estat possible gràcies a la col·laboració d`especialistes en literatura com Francesco Ardolino, Jordi Amat, Eduard Escofet, Isidor Marí i Jordi Manent. L’adreça de la nova pàgina és www.nitdesantallucia.info

24/02/06 (Redacció ÒC)
En la sessió del 23 de febrer d’Els dijous de l’Òmnium els membres del col·lectius Els altres andalusos Bienve Moya i Lluís Cabrera, van arremetre fortament contra la Cordinadora d’Entitats Andaluses de Catalunya (CECAC), organitzadora de la Fira d’Abril.
Lluís Cabrera va assegurar que el discurs d’Els altres andalusos molesta. Segons ell , ‘el nostre llibre ha fet mal a les oligarquies’, i va carregar durament contra l’organitzadora de la Fira d’Abril. Per Cabrera, l’organització viu en la ‘màfia’ i inventa any rere any les xifres d’assistència. ‘Hi ha informes que revelen que hi va menys gent que al Grec o a qualsevol festa major de poble’, va assegurar. En la mateixa línia va afirmar que el CECAC genera ‘lerrouxisme’ i que existeix un intent de segregar els catalans de forma fictícia. Per Cabrera ‘una cosa és no parlar català i l’altra és estar en contra d’aquesta llengua’.
Per la seva banda, Bienve Moya va assegurar que ‘Catalunya sempre ha tingut immigració’ i que la cultura popular del Mediterrani és molt similar arreu. ‘Si vas a veure la cofreria de la sang a Perpinyà i et tapes els ulls creuràs que ets a Sevilla’, va afirmar. D’altra banda va assegurar que sent un gran lligam sentimental amb Andalusia ‘però sé d’on soc i nosaltres formem part de la base de la Catalunya moderna’. Amb un discurs enèrgic va assegurar que el col·lectiu es troba plenament identificat amb el futur de Catalunya i els Països Catalans i que s’assumeix el català com l’element de relació entre els catalans. Així també es va mostrar obertament independentista, ‘una cosa que molts polítics, fins i tot independentistes, semblen no voler entendre’. Per Moya, ‘no hi haurà nació catalana sense nosaltres’ i respecte a la Fira d’Abril va afirmar que ‘no és la festa dels andalusos de Catalunya, és la festa de l’Andalusia dels temps de Franco’.