Òmnium cedeix el seu fons documental a la Generalitat

Actualitat

23/09/05 (Redacció ÒC) S`ha realitzat el segon acte d els dijous de l`Òmnium amb la projecció de la pel·lícula Solitud de Romà Guardiet i posterior Debat amb… l`autor del film i l`analista literària Núria Nardi (autora d` Introducció a Solitud, publicat per Ed 62, l`any 1990). L`acte s`ha inscrit en el seguit d`homenatges que s`han fet i que es fan a l`obra de Víctor Català, Solitud, en el centenari de la seva publicació. La sala d`actes de la seu nacional d`Òmnium Cultural s`ha omplert per tal d`assistir a aquest videofòrum dedicat a Solitud. Abans de la projecció del film s`ha fet una petita presentació en la qual s`ha esbossat l`obra literària i la seva homònima cinematogràfica. Núria Nardi ha ressaltat la “vigència” de la novel·la 100 anys després de la seva publicació, motivada, al seu entendre, per la importància de certs elements molt actuals. Ha remarcat la demanda de traduccions que té l`obra a la qual s`ha afegit la traducció al xinès. Nardi ha destacat el caràcter psicològic i introspectiu del llibre i la utilització, per part de Víctor Català, d`elements lingüístics i literaris innovadors en la seva època. Per la seva banda, Guardiet ha destacat que la pel·lícula no es pot considerar un homenatge a l`obra ja que no es va fer amb aquesta intenció sinó que es tracta d`una “interpretació, d`un aprofitament d`una obra”. Situació que provoca que es respecti “una fidelitat a l`esperit del llibre, no de la forma”, segons les seves paraules, i que, per tant, “no s`han de comparar entre si ja que són autònomes per si mateixes”. Per a més informació dels posteriors actes dels Dijous de l’Òmnium, cliqueu aquí.

19/04/2007 (Redacció ÒC)
El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, han signat un contracte pel qual l’entitat cedeix el seu fons documental a l’Arxiu Nacional de Catalunya. El fons està considerat com ‘un dels més importants per documentar l’activisme de la societat civil catalana en defensa de la seva cultura durant el tardofranquisme i la democràcia’, segons el text del contracte.

La documentació cedida abraça un període que va des de la creació d’Òmnium Cultural, l’any 1961, fins al 1990. L’entitat ha decidit cedir la seva documentació a la Generalitat per tal d’assegurar-ne la preservació i perquè pugui ser consultada pels investigadors. La cessió s’ha establert per un període de 10 anys prorrogables automàticament.

El fons, que ocupa 81 metres lineals de prestatgeria, està format per 202 contenidors. El fons inclou, entre d’altres documents, material de les reunions dels òrgans directius, així com de les relacions amb les delegacions i amb altres entitats. També consta de documentació sobre activitats pròpies, com ara la Nit de Santa Llúcia o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

L’Arxiu Nacional de Catalunya s’encarregarà de la classificació, descripció i informatització del fons, que serà de lliure accés per als investigadors acreditats, tal com estableix l’acord de les dues parts signants del contracte, amb l’objectiu de fomentar l’estudi i el coneixement de la trajectòria d’Òmnium Cultural.