Cuixart: “Ens toca lluitar des de la presó com fa 50 anys. Llavors ens en vam sortir. També ho farem ara”

Actualitat

Barcelona, 20 de novembre 2018 – Òmnium Cultural denuncia que 43 anys després de la mort de Franco les reminiscències del règim encara perviuen en determinats sectors polítics i socials. Davant aquesta realitat, el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri de los Ríos, ha advertit que si el franquisme no va aconseguir silenciar Òmnium Cultural, “el judici a la democràcia que han orquestrat tampoc aconseguirà silenciar la veu d’en Jordi Cuixart, dels 130.000 socis d’Òmnium i d’una majoria de la ciutadania catalana, el 80%, que diu no a la repressió i als empresonaments”.
“Estem convençuts que la resposta a aquest judici d’excepció estarà a l’alçada de l’atac més greu que l’actual democràcia ha patit. Respondrem, com sempre, com un sol poble que avança amb grans consensos”, ha afegit Mauri de los Ríos en la intervenció en l’acte Justícia pels Crims del Franquisme organitzat per Òmnium Cultural en col·laboració amb les entitats per la recuperació de la memòria històrica.

“Estem a les portes d’un judici a la democràcia contra Jordi Cuixart i la resta de presos polítics que confirmarà que, si bé Franco va morir, les institucions de l’Estat, el sistema judicial, estan lluny de qualsevol paràmetre democràtic”, ha insistit per recordar després que “fins i tot ‘Jutges per la Democràcia’ ha demanat ajornar el judici perquè no es pot garantir la imparcialitat del tribunal”.

Cuixart: “Llavors ens en vam sortir, també ho farem ara”

Aquesta és la segona vegada que el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, no pot assistir a l’acte i és que la jornada de condemna del franquisme ha coindidit amb els 400 dies que Cuixart porta en presó preventiva i sense judici acusat injustament de rebel·lió. Mauri de los Ríos ha començat la seva intervenció amb aquestes paraules de Cuixart: “ara ens toca lluitar des de les presons, com fa 50 anys. Llavors ens en vam en sortir; també ho farem ara. Esperança, força i determinació”. De los Ríos ha tancat la seva intervenció amb una carta de Cuixart.

“Després de 400 dies empresonat, tenim clar que el Judici a la democràcia que afrontem és una esmena a la totalitat al Règim del 78. Si els homes i dones antifranquistes que ens van precedir van estar disposats a donar-ho tot per la llibertat en situacions molt més adverses, no tenim cap dret a defallir!”, ha destacat Cuixart. “Davant del feixisme i l’odi, des de la presó de Lledoners només hi ha una resposta col·lectiva possible: No passaran! No passaran i No passaran!”, ha conclòs el president d’Òmnium Cultural.

L’esdeveniment, de marcat caràcter cultural, s’ha dividit en dues parts: la primera de denuncia de la vulneració de drets durant el franquisme i una segona part de denúncia del retrocés democràtic que s’ha evidenciat en els darrers temps arran del cas català i l’empresonament dels líders soberanistes i els encausats en el judici de l’1-O. Mazoni, Adrià Carrasco, Marta Rovira, Valtònyc, Carles Puigdemont, Toni Comin, Anna Gabriel, Lluís Gordi han tingut veu juntament amb Manuel Vàzquez Montalbán, Montserrat Roig i les cançons de corranda o Estellés i Salvador Espriu.

L’acte ha comptat amb la presència del president del Parlament, Roger Torrent, i de diputats de diferents partits polítics així com de les entitats que centren la seva activitat a la recuperació de la memòria històrica.