Èxit de la Diada 2005

Actualitat

Òmnium Cultural del Bages organitza el cicle de conferències Societat i país. Reptes del segle XXI, que s`iniciarà el dimarts, 18 d`octubre, i finalitzarà el dimecres, 16 de novembre, en el qual participaran personalitats de diferents àmbits del món acadèmic i cultural català. La nació catalana viu un procés d`arribada de població d`orígens diversos. Aquest fenomen no és exclusiu de la nostra comunitat, però sí que en el nostre cas hi ha un element força singular: la voluntat de continuar mantenint la nostra identitat nacional. Amb aquest cicle de conferències, la delegació del Bages d`Òmnium Cultural pretén posar a la consideració dels diferents sectors de la societat els esdeveniments que ens afecten com a poble i com a ciutadania constitutiva de la nostra nació, i alhora oferir la possibilitat de reflexionar i debatre un conjunt de temes cabdals de present i de futur per al nostre país: les migracions, la cultura, l`economia i el mercat de treball, l`educació, el nou Estatut i les institucions catalanes, amb un component crucial: el lingüístic, en un moment en què, amb aquest nou Estatut, s`albira un nou horitzó d`autogovern i per tant de poder de decisió. Catalunya en una cruïlla Dimarts 18 d`octubre a càrrec de Jordi Pujol , expresident de la Generalitat de Catalunya.   El nou Estatut en el marc del procés de recuperació institucional de Catalunya Dimecres 2 de novembre a càrrec de Josep M. Puig Salellas , membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l`Institut d`Estudis Catalans. Treball i cohesió social a Catalunya Dijous 10 de novembre a càrrec d` Oriol Homs, director general de la Fundació Centre d`Iniciatives i Recerques Europees a la Mediterrània (CIREM). L`escola catalana, ciment de la cohesió social Dimecres 16 de novembre a càrrec de Ricard Torrents , primer rector de la Universitat de Vic i president de l`Associació per a les Noves Bases de Manresa Totes les conferències es faran a l`auditori de la Fundació Caixa Manresa, Plana de l`Om, 5, de Manresa a les 8 del vespre.

12/09/05 (Redacció ÒC)
Un any més, els actes previstos per a la Diada nacional de Catalunyas’han desenvolupat amb normalitat. La jornada va començar al matí ambla tradicional ofrena a Rafael Casanova per part de les tresassociacions que integren la Federació Ramon Llull: Obra CulturalBalear, Acció Cultural del País Valencià i Òmnium Cultural. Elspresidents de les tres entitats van encapçalar la comitiva, acompanyatsper nombrosos socis i simpatitzants. Un grup de grallers va interpretarl’himne nacional català, valencià i balear davant l’aplaudiment delpúblic assistent. Posteriorment una delegació d’Òmnium va fer lesofrenes tradicionals als monuments als caiguts l’Onze de Setembre alFossar de les Moreres i al general Moragues.
A la tarda va començar, a l’Arc de Triomf de Barcelona, el concert ambmotiu de la Festa per la Llibertat, després que durant tot el matí esdesenvolupés en un gran ambient la Mostra d’entitats dels PaïsosCatalans. Miquel Gil i Els Pets van fer ballar el públic assistent ambels seus ritmes encomanadissos, quan faltaven pocs minuts per lamitjanit els barcelonins Cheb Balowski van posar el punt final a unaDiada Nacional de Catalunya revestida de festivitat i compromís.