Feministes per la independència

Actualitat

Tal i com era previst, malgrat la pluja intensa, el dissabte 27 d’octubre a les 12 h va tenir lloc una taula rodona o més aviat una conversa, amb el grup de dones Feministes per la independència, un moviment de dones independentistes que es forma des del feminisme i com a grup dins de Ca la Dona, un espai de referència del Moviment Feminista de Catalunya.

El motiu de ser del grup de Feministes per la independència, tal i com elles diuen, és donar visibilitat a les dones en el procés cap a la independència i l’assoliment de la república catalana i assegurar que els drets de les dones o la igualtat entre dones i homes ocupin un lloc central en el debat polític.

La conversa s’esdevé al voltant de 12 punts que concentren les exigències i reivindicacions que fan a la futura república catalana i que són comentats un a un per de les dones que conformen el grup present a la taula. Així es mencionen una gran varietat d’aspectes sobre els drets de les dones com: la reivindicació de la dona com a subjecte de dret, l’erradicació de les violències masclistes, el dret de la dona al propi cos, el dret a ser mares i a no ser-ho, la co-responsabilització dels homes en els treballs de cura i de reproducció social, el dret a l’avortament lliure i gratuït, el dret a la mort digna dins el sistema de salut pública, la reivindicació de polítiques d’igualtat sostenibles, el reconeixement i visibilitat de les dones en tots els àmbits del saber, l’exigència que la sostenibilitat de la vida estigui al centre de la política, l’equitat laboral i salarial, el respecte a totes les creences, la paritat en tots els àmbits de decisió, etc. I finalment per acabar, es reclama la defensa de tots els drets esmentats en el procés constituent, és a dir, en la redacció de la Constitució catalana, i en qualsevol altre espai de construcció nacional.

El públic va agrair l’amplitud de mires en la varietat dels aspectes que es varen tractar i comentar, així com l’esforç de les dones participants per fer-los entenedors. Considerem que malgrat la poca assistència de públic per les males condicions climàtiques, el contingut de la conversa va ser del tot reeixit. Esperem retrobar-nos en futures col·laboracions.