UN POBLE EMPRESONAT

Actualitat

Sota el lema UN POBLE EMPRESSONAT, i amb la instal·lació de dues cel·les de presó a la Rambla del Raval, el cap de setmana 27 i 28 d’octubre, Òmnium Ciutat Vella va fer arribar als veïns i veïnes del barri la voluntat de reflexionar al voltant de la repressió i la vulneració dels drets humans.

Durant tot el matí i la participació en l’ escriptura de postals va seguir com el dia anterior.

Durant els dos dies, l’ estructura que recorda una presó va ser visitada per moltes persones, així com l’ exposició dels retrats dels presos, exiliats i represaliats. I moltes d’elles, ho van aprofitar per omplir unes postals que havíem preparat expressament per l’ocasió. Al final, vam poder enviar un centenar llarg de postals escrites sota la pluja en aquestes cel·les.

Tot i la pluja, les activitats programades varen començar a les 10h. amb l’oferta d’un te verd amb menta a tots aquells que s’acostaven a les nostres taules, que ben calent, era molt ben acceptat. L’acte central del matí va ser la taula rodona portada a terme per les Feministes per la Independència.

La tarda va ser una mica més tranquil·la pel que fa a la pluja, tot i que es va haver de suspendre l’obra de teatre, que ha quedat ajornada per una altra ocasió. L’acte central de la tarda va ser la xerrada sobre “Drets humans i estat de dret” per Mercè Barceló (catedràtica de la UAB). En acabar, ja sense pluja, una mica de música  i una copa de cava ens van permetre tenir un feliç final d’aquest dia difícil per l’organització.

El diumenge seguia plovent i no va faltar el te ben calent; el fred era més viu i s’agraïa. De fet, el consum de te va superar totes les nostres expectatives. No cal dir que a la Rambla del Raval la gent que pot agrair un te calent i unes pastes són moltes, i nosaltres no els vàrem negar a ningú, fos quin fos l’interès que tenia pels presos i el contingut de l’acte.

Dos actes van omplir el matí. En primer lloc, la presentació de l’exposició “La revolta de les Lleves”, preparada per Òmnium Ciutat Vella i CultRuta, sobre els els fets que de forma popular recordem com la “Setmana tràgica”. I a continuació una taula sobre “Repressió i drets civils” en el que participaren diferents entitats, que va acabar amb la lectura per part del president d’Òmnium Ciutat Vella de la carta escrita des de la presó per Jordi Cuixart.

Finalment, un vermut groc, amb la música d’Eixa Daga i la presència de Txell Bonet, companya de Jordi Cuixart, i del seu nen, arribats de Lledoners, ens va fer sentir més a prop dels amics empresonats i a l’exili.

A les 15h. quan trèiem les carpes i recollíem les cadires va començar a sortir el sol. Paciència!