Crònica de la concentració per la llibertat dels presos polítics a la plaça de la Vila de Gràcia del dia 15 d’octubre de 2018

Actualitat
Amb la colla sardanista Violetes del Bosc i la Cobla per la Independència, ens vàrem donar les mans pels Jordis, per la llibertat de tots i per la República.

Per commemorar un any de la injustícia i la ignomínia de tenir presos polítics, la proposta d’aquest dilluns va ser fer la concentració tot donant-nos les mans. I, com que una molt bona manera de donar-se les mans és amb les sardanes, es va convidar la colla sardanista Violetes del Bosc i la Cobla per la Independència. Les sardanes que van presentar van ser Somni, de Manel Saderra i Puigferrer, Català a l’atac, de Dani Gasulla, i La Santa Espina, d’Enric Morera i lletra d’Àngel Guimerà.

La colla sardanista Violetes del Bosc va ser fundada l’any 1945 per un grup d’amics encapçalats per Angeleta Sala i Antoni Mestres, veïns del carrer Badia de la Vila de Gràcia. La Cobla per la Independència és una iniciativa de la Sectorial de Sardanes de l’ANC que va néixer el 2012. Els músics hi actuen puntualment i de manera voluntària. Són membres de cobles d’arreu de Catalunya i estudiants d’escoles de música i conservatoris.

 

Va ser un acte molt emotiu, que va tenir el punt àlgid quan tothom qui ho va voler va ballar i cantar La Santa Espina, tot fent sardanes concèntriques al voltant de les Violetes del Bosc.

Com sempre, agraïm la col·laboració de tothom i, en aquest cas, molt especialment, de Pere Ros, membre de la junta de les Violetes del Bosc, i de Carme Pruñonosa, coordinadora de la Sectorial de Sardanes de l’ANC.

L’acte va començar amb cinc minuts de silenci i El cant dels ocells, interpretat per Jordi Fàbregas i Toni Fornés, amb les guitarres, Pep Fornés i Lluís Rius, amb les flautes dolces, Jaume Olivé, amb el violí, Enric d’Armengol, amb el tambor i el flabiol, Ester Pinart, amb l’ukelele, i Jaume Mallofré, amb l’acordió.

Tot seguit, Alba Sabaté ─mestra i escriptora que col·labora en els tallers de cartes als presos que organitza cada primer dimarts de mes la llibreria gracienca Ona─ va llegir una carta que es pot veure al centre Arts Santa Mònica fins al 25 de novembre, en el marc de l’exposició «55 urnes per la llibertat».  Aquesta carta la va escriure la llibretera Montserrat Úbeda, de la llibreria Ona, a Jordi Sànchez, i ell mateix la va seleccionar per formar part de l’exposició.

Després de les sardanes, l’acte es va cloure amb un record per als 78 anys de l’afusellament del president Companys, una relació d’actes destacats de l’agenda, clams de “Llibertat!”, “Unitat!” i “Visca Catalunya lliure!” i, finalment, Els segadors, interpretats, en aquesta ocasió, per músics de la Cobla per la Independència: Ramon Solà i Joan Gómez, amb el flabiol, David Sanahuja, amb el tible 1, Ivan Alcazo, amb el tible 2, Oriol Grèbol, amb la tenora 1, Jordi Ametller, amb la tenora 2, Lluís Macià, amb la trompeta 1, Martí Costa, amb la trompeta 2, Jordi Curós, amb el trombó, Òscar Colomé, amb el fiscorn 1, Xavi Ramírez, amb el fiscorn 2, i Enric Bassacoma, amb el contrabaix.

 

Vídeo de l’acte sencer: Gisela Closa.

Vídeo de Joan Bussé.

 

Fotografies de Xavier Erruz

 

Fotografies de Ferran Taberner

 

Fotografies de Francesc Botet

 

Les entitats sobiranistes de Gràcia convoquem una concentració setmanal cada dilluns a les 8 del vespre, a la plaça de la Vila, per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport dels represaliats. A cada acte hi convidem persones o entitats de diferents àmbits perquè ens presentin poemes, articles, cançons, cartes, etc. Si teniu propostes, les podeu enviar a [email protected]. Els músics esteu convidats a venir a tocar El cant dels ocells, No ens mourem d’aquí i Els segadors sempre que vulgueu.

Dilluns vinent, 22 d’octubre, comptarem amb la participació del Grup COSES (Miquel Estrada, veu, Ton Rulló, veu i pandero, i Jordi Fàbregas, veu i guitarra).

Cròniques anteriors, més fotos i vídeos: https://drive.google.com/drive/folders/1S4Xw0c3jby2ASSPxz3GF_b_UqUhsdH2X?usp=sharing