Crònica de la concentració per la llibertat dels presos polítics a la plaça de la Vila de Gràcia del dia 1 d’octubre de 2018

Actualitat
S’hi va commemorar el primer aniversari del Referèndum amb Roger Español, música, dansa, art, emoció i molta intensitat.

L’acte va començar amb cinc minuts de silenci, El cant dels ocells i les paraules següents: «Convoquem aquestes concentracions des de fa gairebé un any, plogui, nevi, sigui Nadal o cap d’any. Avui, primer aniversari del Referèndum de l’1 d’octubre, també. I no només també, sinó que convoquem aquesta concentració amb una intensitat especial. Perquè gràcies al compromís amb la democràcia dels qui ara són a la presó i a l’exili vam poder votar fa un any».

L’espai de la concentració estava presidit, d’una banda, per una urna, situada al mig de la plaça, al costat de la banderola que cada setmana reclama la llibertat dels presos i els exiliats; i, de l’altra, recolzat a la Torre del Rellotge, pel Museu Portàtil de la Repressió, una creació dels Artistes de la República que consisteix en tres reproduccions en gran format d’obres on es mostra la violència i la repressió del govern espanyol contra els catalans en tres moments històrics: La càrrega, de Ramon Casas (1899-1902); una fotografia d’una càrrega policial al passeig de Sant Joan, de Manel Armengol (1976); i un fotografia d’una càrrega policial durant el Referèndum de l’1 d’octubre de 2017, de Robert Bonet.

Els ballarins Miquel Barcelona, Francesc Bravo i Toni Jodar van presentar una peça de dansa contemporània creada expressament per a l’ocasió, a partir del Museu Portàtil de la Repressió, amb música de Delfí Colomé i amb el suport de la coreògrafa Montse Colomé.

Tot seguit, Roger Español, amb el saxo, i la seva companya, Nati Ortega, amb el piano, van interpretar tres peces. Segons les explicacions de Roger Español, una de tranquil·la, per relaxar-se; una de més moguda, per pensar sobre com fer la República; i, per acabar, el bolero Bésame mucho, perquè «proposo canviar les boles de goma per petons». Español va expressar la seva solidaritat amb els presos i els exiliats i amb els seus familiars. També va donar suport a les nostres concentracions i va defensar la importància del paper de la cultura en la reivindicació dels drets i les llibertats.

Roger Español és el màxim exponent de la repressió policial de l’1 d’Octubre de 2017, perquè va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma disparada per la policia espanyola en una càrrega a l’escola Ramon Llull de Barcelona. I, a més, recentment, ha estat imputat. En Roger, que ja havia assistit en més d’una ocasió a les concentracions de Gràcia, ens va honorar molt amb la seva participació en la concentració que coincidia amb el primer aniversari d’aquells esdeveniments que, malauradament, el van fer protagonista de l’1-0. Els assistents van donar tothora mostres de suport i caliu a Roger Español, i van aplaudir vivament la seva música i les seves paraules.

Mentre sonava No ens mourem d’aquí, un grup d’amics de Jordi Sànchez van fer enlairar cinquanta-quatre globus grocs al mig de la plaça per celebrar l’aniversari d’aquest pres polític gracienc. L’acció va ser una sorpresa per a tothom, especialment per als seus pares, que cada setmana assisteixen a les nostres concentracions.

A l’acte hi van participar unes quatre-centes persones i es va cloure amb Els segadors i clams de «Visca Catalunya lliure!» i d’«Independència». Els músics que van interpretar El cant dels ocells, No ens mourem d’aquí i Els segadors van ser Jordi Fàbregas, Paquita Alemany i Toni Fornés, amb les guitarres, Jordi Martínez, Pep Fornés, Mercè Sesé i Lluís Rius, amb les flautes dolces, Jaume Olivé, amb el violí, i Roger Español, amb el saxo.

Vídeo de l’acte sencer: Gisela Closa

Vídeos de Joan Bussé:

 

Fotografies de Xavier Erruz

 

Fotografies de Juliana dos Santos

 

 

Les entitats sobiranistes de Gràcia convoquem una concentració setmanal cada dilluns a les 8 del vespre, a la plaça de la Vila, per reclamar la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i en suport dels represaliats. A cada acte hi convidem persones o entitats de diferents àmbits perquè ens presentin poemes, articles, cançons, cartes, etc. Si teniu propostes, les podeu enviar a [email protected]. Els músics esteu convidats a venir a tocar El cant dels ocellsNo ens mourem d’aquí i Els segadors sempre que vulgueu.

Dilluns vinent, 8 d’octubre, comptarem amb la participació del grup de percussió Kabum.

Cròniques anteriors, més fotos i vídeos: https://drive.google.com/drive/folders/1S4Xw0c3jby2ASSPxz3GF_b_UqUhsdH2X?usp=sharing