Crònica de la 1a sessió d’itineraris de lectura d’autors i autores catalans del segle XX – XXI: Manuel de Pedrolo

Actualitat

La sessió va tenir lloc el dimarts 14 de novembre, a la Lleialtat Santsenca.

Òmnium Sants – Montjuïc, organitza un nou taller cultural per a tots els socis i sòcies del districte i ho fem extensiu per a tothom que vulgui passar una estona agradable i de passada adquirir o refrescar coneixements literaris. Aquest curs es farà de novembre a juny, a la  Lleialtat Santsenca, (Olzinelles, 31). L’edifici s’ha recuperat per al barri, antiga cooperativa emblemàtica i, cal dir, que molt acollidor, on també es realitzen moltes altres activitats. Aquest nou curs s’anomena:

            “Itineraris de lectura d’autors i autores catalans del segle XX – XXI”.
 
Va a càrrec de la Remei Romanos, llicenciada en Història Contemporània, escriptora de contes, teatre, poesia. També és professora d’escriptura creativa i ha guanyat diversos premis literaris. Com veieu, una gran professional amb qui cada mes coneixerem alguns dels nostres autors i autores catalanes. El passat dimarts 14 de novembre, va tenir lloc la primera sessió del curs, amb un total de 33 persones inscrites.

El primer autor que vam tractar fou Manuel de Pedrolo, nascut al 1918, l’any vinent serà l’any Pedrolo. La Remei ens ha convidat a visitar L’Espai Pedrolo al Castell de la Concabella, a la seva  Segarra natal. Exposició permanent. I és que aquest autor no ha tingut el reconeixement que es mereix.

Ens ha relatat molt planerament algunes pinzellades de la vida de l’autor. Fent referència, sobre tot, a la quantitat d’obres que va escriure, entre articles, traduccions, 19 obres de teatre, 120 novel·les i 22 poemaris…..  i malauradament només se’l recorda pel “Mecanoscrit del segon origen”. Una obra molt popular, però ni de bon tros la millor. Segons la seva filla Adelais, en Pedrolo digué que si hagués sabut que se’l coneixeria per aquest llibre, no l’hauria escrit.

Clama al cel les vicissituds que Pedrolo va tenir amb la censura, tingué l’honor de ser el més censurat de la literatura catalana. Segurament, a altres autors només els fullejaven, però a ell, els censors se’l miraven des de la primera fins a l’última paraula. Els seus llibres arribaven destrossats!!! Aquest fet fa molt difícil, actualment, saber quina versió és l’original i quina la “retocada” per la censura.

La Remei ens recomana llegir “Acte de violència”, recordant la vaga de tramvies del 1951, és una novel·la plural, només diàleg, on tot un poble pretén enderrocar el dictador. Per altra banda, Pedrolo tenia la grandesa d’escriure tots els gèneres i de totes les maneres. En una altra novel·la “Domicili provisional”, la narració és descriptiva, sense diàleg i també genial. En Pedrolo no va ser un personatge molt popular, tenia molt pocs amics. A la seva mort, el 1990 de càncer de pulmó, només va assistir-hi la dona, la filla i en Joaquim Carbó, l’únic amic que tenia. I per acabar, la Remei destaca i lamenta que l’obra de Pedrolo encara està pendent de ser catalogada, una feina titànica que, ara per ara, porta a terme només la seva filla.

Hem passat una molt bona estona escoltant com la Remei ens explicava la importància literària de Pedrolo, així com anècdotes de la vida d’aquest autor. Podem afirmar que ara coneixem una mica més aquest grandíssim autor, i com a deures, per a la propera sessió llegirem uns textos seus que comentarem tots plegats, el proper dimarts 21 de novembre. El mes de desembre estarà dedicat a la Carme Riera, una gran autora catalana.

Si us agrada la literatura i conèixer els nostres autors, us recomanem que us inscriviu al curs, ompliu el formulari que trobareu aquí.