Tercera trobada de parelles lingüístiques

Actualitat

Òmnium Cultural del Bages informa que d`ençà que va iniciar la campanya Fem complir la llei , l`abril de 2003, ha rebut 54 consultes referents a drets lingüístics i a l`aplicació de la Llei 1/1998 de política lingüística i 514 avisos de ciutadans i ciutadanes que han expressat la seva queixa a l`entitat sobre l`incompliment de l`esmentada llei, pel que fa a l`ús del català en els àmbits regulats de l`activitat socioeconòmica, com la retolació dels comerços, les cartes i els menús dels restaurants o els documents d`ofertes de serveis. D`aquests 514 avisos rebuts, Òmnium Cultural del Bages, n`ha presentat 366 a la Subdirecció General de Consum, òrgan competent en matèria d`inspecció i sanció. En aquests moments, l`entitat té 27 avisos pendents de tramitar i 121 d`arxivats, per no correspondre a cap fet punible legalment, per falta de dades o per haver estat ja tramesos per altres ciutadans. A més a més, la delegació del Bages d`Òmnium Cultural ha tramès a l`Ajuntament de Manresa, municipi seu de l`entitat, totes les queixes rebudes corresponents a aquest municipi, ja que l`Ajuntament és l`administració responsable en matèria d`atorgament de llicències d`activitat i d`instal·lació de rètols. Cal destacar que hi ha hagut un canvi positiu pel que fa a la retolació manresana, ja que darrerament, tot i la llei plenament vigent, s`havien anat instal·lant rètols on la llengua catalana no era present. Però no solament a Manresa s`ha observat un increment de l`ús del català en els rètols, sinó també en altres poblacions des de les quals han arribat a Òmnium Cultural del Bages queixes de la ciutadania, com és ara de Barcelona, Mataró, Vidreres, Vilassar de Mar, Terrassa, Cabrera de Mar, Granollers i un llarg etcètera.

(25/02/05) Redacció ÒC
Òmnium Cultural de Barcelona està portant a terme, per tercera vegada, el programa Voluntaris per la Llengua. Enguany, la trobada es va fer el 24 de febrer i va tenir lloc a la nova seu d’Òmnium Cultural. A la trobada s’hi van reunir tretze parelles formades per un voluntari català i un no catalanoparlant, la majoria originaris de Perú o l’Argentina amb ganes d’aprendre la nostra llengua. Cada parella va rebre una bossa amb material d’ajut per l’aprenentatge de la llengua, com quaderns de vocabulari, jocs de paraula, CD i passatemps. Les parelles també van rebre el número 412 de la revista Escola Catalana, on es tractava amb profunditat el tema El català entre llengües. A part de tot aquest material de suport, també se’ls hi va donar un full amb orientacions generals per fer que la interacció de la parella fos més eficaç. Així, per exemple, es recomanava trobar qüestions d’interès comú que serveixin de punt de partida per a la comunicació de la parella, consells i activitats possibles.
L’activitat, que està pensada per trimestres, tornarà a fer-se a l’abril.
De cara a l’estiu s’està pensant fer una trobada amb totes les parelles que hagin participat al programa Voluntaris per la Llengua a Òmnium Cultural. En resum, una bona manera de fer arribar el català més lluny.