Fèlix Martí exposa els motius per votar NO al Tractat constitucional en un acte celebrat a Igualada

Actualitat

,,,

Fèlix Martí:
(Bernat Ferrer i Frigola)

(08/02/05) ‘Se’ns acusa que no estimem Europa. Em pensava que els europeus érem dignes d’una Constitució millor’. El president honorari del Centre Unesco de Catalunya, Fèlix Martí, va reflexionar, ahir, a la Biblioteca Central d’Igualada, sobre les raons per votar ‘No’ al referèndum del proper 20 de febrer.

Fèlix Martí es va presentar com a europeista convençut, ‘ja de molt abans d’aquells que ara se’n proclamen als quatre vents’. És per això que, des de la seva òptica, creia que una Constitució amb cara i ulls permetria que Europa exercís la seva responsabilitat mundial a favor del pacifisme, la preservació de les llengües i cultures, l’exportació de l’estat del benestar arreu del món i el respecte pel medi ambient. Però el Tractat Constitucional que se sotmetrà a referèndum ‘no és una Constitució, no enforteix la realitat política europea’, sinó que en preserva l’status quo actual: ‘el poder decisiu se’l reserven els estats’. Així, per exemple, l’Europa que se’ns proposa mai no podrà pacificar els endèmics conflictes africans, en la majoria dels quals hi ha interessos francesos, perquè hi prevaldran les pressions de França davant la visió del conjunt de la Unió Europea. O bé no es podran replantejar els vincles amb l’OTAN, ja que el Regne Unit no té cap interès per modificar la seva relació privilegiada amb els Estats Units.

El president honorari del Centre Unesco també va apuntar greus dèficits democràtics del Tractat envers els propis ciutadans. Els europeus que tenen com a llengua materna el català, el basc, el cors, l’occità, el gaèlic o el bretó, per exemple, sumen un total de 50 milions de persones. Aquest col·lectiu, a la Constitució europea només és considerat com a ‘persones pertanyents a minories’, negant-los qualsevol dret de protecció, de foment de la seva cultura o, fins i tot, d’existència com a col·lectivitat.

F. Martí també va tenir un moment de crítica per als partits favorables al Tractat: ‘veig la classe política catalana massa dòcil. Com podem tenir futur, els catalans, si els partits que ens haurien de defensar aposten pel ‘Sí’?’, es va preguntar davant d’una setantena d’assistents a l’acte organitzat per Òmnium Cultural-Anoia, la CAL-Igualada i El Mall.

"Quan el meus néts llegeixin aquesta Constitució, s’emocionaran? No. Doncs no val la pena aprovar-la". Per tots aquests motius, Fèlix Martí ho té ben clar: "aquest model d’Unió Europea només suma una burocràcia més a les ja actuals. Europa neix amb el fre posat. Per evitar-ho, com a europeista demano que aquest text sigui retirat per fer-ne un altre que consolidi una Europa forta de veritat".