Òmnium Cultural exposa les raons del seu No a la Constitució Europea

Actualitat

( 04/02/05) “Per dignitat coma català, per dignitat com a ciutadà de lahumanitat” amb aquesta contundentafirmació el president honorari del Centre Unesco de Catalunya,Fèlix Martí, varesumir els arguments que l`han dut a posicionar-se pel No en elreferèndumsobre el Tractat pel qual s`institueix una Constitució pera Europa. Sengons F. Martí,s`ha de votar “NO” davant d`una Constitucióque no és més que un Tractat permantenir l`actual statu quo dels estats, que no reconeix elsdretscol·lectius, el paper de les nacions i on no es reafirmal`Estat del Benestar. Seguidament, Porta vaexposar els motius d`Òmnium Cultural per votar NO:el procés d`elaboració i aprovació, poctransparent i poc democràtic ifinalitzat amb un referèndum no vinculant; el no reconeixementdel catalàcom a llengua oficial, tot i les peticions fetes al Govern del`Estat; elsdèficits socials que s`hi observen i, finalment, el noreconeixementdels pobles i nacions que integren Europa.

Fèlix Martí i Jordi Porta mostren els arguments que han dut l’entitat a mostrar-s’hi en contra

‘Per dignitat com a català, per dignitat com a ciutadà de la Humanitat’ amb aquesta contundent afirmació el President honorari del Centre Unesco de Catalunya, Fèlix Martí, ha resumit els arguments que l’han dut a posicionar-se amb el No davant del referèndum sobre el Tractat pel qual s’institueix una Constitució per a Europa. Un No tranquil és el que ha demanat, un No, ha afirmat, davant d’una Constitució que no és més que un Tractat per mantenir l’actual status quo dels Estats, que no reconeix els drets col·lectius, el paper de les nacions i on no es reafirma una de les millors aportacions d’Europa a la Humanitat, l’Estat del Benestar enfront de criteris de mercat. Precisament aquesta voluntat europeista de Catalunya i el paper d’Europa al món han estat els pilars bàsics de la seva argumentació, i això l’ha fet acabar demanant que sigui ‘Catalunya qui lideri el No a aquesta Constitució’.

Seguidament ha estat Jordi Porta qui ha explicat perquè una entitat com Òmnium Cultural ha dedicit posicionar-se en contra del Tractat, basant-se en quatre punts: el procès d’elaboració i aprovació, poc transparent i poc democràtic, finalitzat amb un referèndum no vinculant; el no reconeixement del català com a llengua oficial, tot i les peticions fetes al govern de l’estat; els dèficits socials que s’hi observen i, finalment, el no reconeixement dels pobles i nacions que integren Europa, ja que només se centra en els Estats i relega les nacions, encara que tinguin capacitat legislativa, al Comitè de les Regions, òrgan simplement consultiu, on han de compartir espai amb Ajuntaments i províncies amb només funcions administratives.

Finalment els assistents, que arribaven a un centenar, han pogut fer preguntes i afegir comentaris a allò expressat pels ponents.