Sants-Montjuïc acull el tret de sortida al Correllengua 2018
Al llarg de la darrera setmana de juny s’han dut a terme diferents actes que donaven el tret de sortida al Correllengua 2018. L’entitat organitzadora, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), enguany s’han dedicat a la Nova Cançó ja que la situació política que hem viscut aquests darrers mesos han portat a la CAL a trobar-hi un gran paral·lelisme: l’esperit de llibertat, la reivindicació cultural i nacional i el fet polític del que va representar aquell moviment artístic ara es torna ben necessari.
La setmana va començar amb la presentació de dilluns 25 de juny a la Casa Golferich, amb un Toni Albà inspirat, la presència de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, lectura de cançons dels autors protagonistes de la Nova Cançó, i un final brillant amb les cançons de l’Anna Ferrer.
Dijous el Correllengua es va vestir de gala amb el debat que es va fer a la Lleialtat Santsenca, amb la Núria Feliu, l’Àngel Casas, en Pere Camps del BarnaSants, Lluís Gendrau de la revista Enderock i moderat per en Jordi Bianccioto, periodista i crític musical. Els públic va gaudir escoltant el repàs que van fer la Núria Feliu amb l’Àngel Casas de la història de la Nova Cançó, que van interpretar un extraordinari tête-a-tête, on els altres feien d’acompanyament aportant dades d’actualitat, informació que ajudava els oients a situar els fets en el temps. La veritat és que es va fer curt, l’agenda dels presents manava.
Divendres el Correllengua va fer l’acte més institucional de tots a la seu del Districte de Sants-Montjuïc, amb la presència de la regidora Laura Pérez i del seu equip de govern i consellers. Es va destacar la feina que encara falta per fer per aconseguir una presència normal del català, tenint en compte que aquest país és l’únic territori del món on se’n parla i en canvi, segons les estadístiques, és la segona llengua habitual de la ciutadania (amarga contradicció). “El català ha normalitzat el seu ús en molts i diversos espais, però ens queda molt a fer”, deia la regidora. I tot seguir, Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat de Sants, Hostafrancs i la Bordeta criticava l’estat espanyol: “Sembla que tornem al dia de la marmota, quan els cantants de la nova cançó eren perseguits i perseguides, i eren censurats i censurades. Pensàvem que ja als noranta o dos mil no tornaria a passar, i estem veient que està tornant a passar”. Durant l’acte es va presentar el vídeo que la CAL ha preparat com homenatge a la Nova Cançó. Es va fer el lliurament dels premis de la 10a edició del Concurs de Cartells del Correllengua, el públic va poder veure a través de la pantalla la salutació del president a l’exili Carles Puigdemont, i es va acabar amb el recital poèticomusical basat en cançons “per l’ull de les escales, queien cançons a raig”, a càrrec de Jaume Calatayud i Vicenç Monera.
I finalment l’acte central, el que donava el tret de sortida al Correllengua 2018, la festa de la llengua, la cultura i la llibertat d’enguany, que recorrerà durant quatre mesos els Països Catalans. Es va fer justament al Parc de l’Espanya Industrial perquè va coincidir amb la 20a edició als nostres barris i ho va fer amb diversos actes dedicats al moviment de la Nova Cançó. La música va tenir un paper rellevant com a símbol de la recuperació nacional col·lectiva: “Habitualment homenatgem una figura literària, però arran dels fets de l’1 d’octubre era bona idea fer un homenatge a la nova cançó”, explicava una vegada més Mercè López de la CAL. A la parada d’Òmnium Sants-Montjuïc vam comptar amb la presència del membre de la junta nacional, Lluís Duran que va poder veure l’esperit festiu de la festa. I al llarg de tot el dia molta gent va participar en el Joc del Correllengua que proposàvem a qui se’ns acostava: calia endevinar a quina cançó i a quin autor o intèrpret pertanyia un fragment d’una cançó. Es van sortejar dos lots de CD de Nova Cançó. Gràcies a tothom per participar-hi!
Dissabte va ser una jornada festiva on van participar diverses entitats culturals dels nostres barris “Aquest any igual que els altres hi ha hagut molta participació de les entitats, i des del Secretariat és un plaer poder participar de la coordinació d’una festa com aquesta amb tantes entitats i amb l’impuls de la CAL, que fa que sigui una festa molt reeixida, reivindicativa i necessària”, apuntava Neus Anglès, gerent del Secretariat, A la festa també hi va haver gegants, un concert conjunt amb les corals santsenques, concurs de dibuixos, una exposició de la Nova Cançó, una xocolatada, un dinar popular, espectacles infantils i l’actuació de cançons de llibertat que van interpretar artistes com Gemma Humet, Quico Pi de la Serra, Cesk Freixas, Pau Alabajos, LEs Kol·lontai, Ivette Nadal, Núria Feliu o Francesc Mir. També es va llegir el manifest del Correllengua escrit per Alguer Miquel, cantant del grup català Txarango, en què va destacar la capacitat de resistència i la força del poble. A càrrec dels Diables de l’Escola Barrufet. El dinar de germanor a càrrec del restaurant Terra d’Escudella va ser excelent.
En conclusió, cultura a raig, diversió i molta música: cada dia hauria de celebrar-se un Correllengua a cada barri i població del nostre país, bona falta que li fa a la nostra estimada llengua catalana.
Visita la galeria de fotos al Facebook d’Òmnium Sants-Montjuïc