Gerard Sala portarà els seus ‘versos pintants’ a l’Anís del Mono, aquest dijous

Actualitat

[27/10/2004] La denúncia que va formular Convergència i Unió a través de la seva pàgina web, i que va recollir Vilaweb Badalona i Òmnium Cultural, indicant que l’ajuntament només usava l’espanyol en la retolació de diverses obres al carrer sembla que ha tingut efecte. Segons han comunicat des de la pròpia federació, el consistori ha col·locat un cartell en català al costat del que ja hi havia en castellà al carrer La Lluna. Tot i així, des de la federació s’indica que, per alguna raó que es desconeix, el rètol en llengua catalana és més petit i té un disseny diferent del seu homòleg en castellà. A més a més, CiU recorda que els rètols van estar molts dies només en espanyol i que fins aquest dilluns encara hi havia alguns cartells de les obres que s’efectuen a l’avinguda Martí Pujol (més amunt de la B-20) que estaven escrits exclusivament en castellà. Notícia publicada anteriorment:[26/10/2004] Segons informa Vilaweb Badalona, el grup municipal de Convergència i Unió ha publicat una fotodenúncia a la secció que amb aquest mateix nom té en el web www.ciubadalona.com. La fotodenúncia d’aquesta setmana -que es pot enviar a l’alcaldessa des del web de CiU- recull una fotografia del cartell que anuncia les obres de remodelació del clavegueram dels carrers República Argentina, Providència, La Lluna i Santa Maria. CiU ha detectat altres cartells d’aquest tipus, com ara un que hi ha al capdamunt de l’avinguda Martí i Pujol. En el text que acompanya la fotografia, el grup municipal de CiU afirma que “si bé és cert que en ser un projecte finançat amb Fons europeus, la UE obliga a posar el rètol informatiu amb una llengua oficial a la Unió Europea -lamentablement, avui el català encara no ho és-, també és cert que no es prohibeix pas que aquests elements es facin a més a més en la llengua pròpia del país on s’executi l’obra subvencionada, en aquest cas el català”. Així mateix, CiU afegeix que “de poc serveix que l’Ajuntament aprovi mocions com la del ple del mes de juliol per tal que els comerciants rotulin en català si després la pròpia administració no dóna exemple d’un veritable compromís amb la nostra llengua”. Finalment, CiU, i els ciutadans que enviïn el missatge, demana a l’alcaldessa que ordeni “la col·locació d’un altre rètol informatiu al costat del que s’ha instal·lat, però que estigui escrit en llengua catalana”.Pràctiques similars ja havien estat detectades i fetes públic en aquest diari electrònic el juliol del 2002. Aquella notícia va coincidir en el temps amb una altra denúncia d’ERC. En aquell moment els republicans, avui en el govern local, també havien denunciat que el consistori municipal “marginava el català”.Òmnium de Badalona mostra el suport a la iniciativa, i convida a tots els badalonins i badalonines a afegir-s’hi.

[25/10/2004] El pintor i poeta badaloní Gerard Sala parlarà, aquest dijous, 28 d’octubre, de la seva particular manera de veure la literatura a través del seu ofici de pintor, en la segona xerrada del cicle ‘El desconcert de la literatura’, que Òmnium Cultural de Badalona i l’Ajuntament de Badalona han programat cada dijous fins el 25 de novembre, a l’Anís del Mono. Valentí Sallas presentarà al conferenciant, que ha anunciat algunes sorpreses.

Sala és autor de ‘Amb la veu als ulls’, publicada per Viena Edicions i guanyadora del primer Premi Betúlia de Poesia que atorga l’Ajuntament de Badalona. Una obra plena de ‘lluminositat i cromatisme’, segons el pintor Albert Ràfols-Casamada, que n’ha fet el pròleg. ‘Poesia i pintura són dues branques d’un mateix tronc, el de la creació’, ha dit Gerard Sala de la seva obra.

A continuació, un fragment d’una crònica de la periodista Laura Garcia, publicada el 27 d’agost de 2001 al diari El Punt:

"D’aspecte tranquil, cabell i barba blancs, Gerard Sala parla clar, amb contundència i un discurs estructurat en què totes les paraules són on ell vol que siguin i demostren l’interès insistent del pintor per conèixer i explicar-se. Ho fa amb la pintura i una poesia fins ara desconeguda però que aviat podrem llegir. Independentista i independent, «per dir el que em doni la gana», afirma, Gerard Sala no té pels a la llengua per parlar de la Badalona que no li agrada".

La xerrada serà el dijous, 28 d’octubre, a les 19.30 hores a la sala de fabricació de l’Anís del Mono (carrer Eduard Maristany, 115 ,Badalona). Està inclosa dins els actes de la Nit de Santa Llúcia.

Més informació, cliqueu sobre la imatge:

L'esdeveniment més important de les lletres catalanes tindrà lloc a Badalona el desembre de 2004 

 Articles per ampliar la informació:
Selecció d’obres de Gerard Sala
.
Crònica sobre l’escultura ‘La porta del mar’.
Elogis d’escriptor i pintor per a Francesc Serés i Gerard Sala
.

El pintor Gerard Sala presenta les poesies guanyadores del Premi Betúlia.