Presentació del Pacte per Referèndum a Tarragona

Actualitat

Les adhesions dupliquen en nombre les que va rebre el Pacte Nacional pel Dret a Decidir a la ciutat.

Aquest dijous al vespre s’ha presentat a Tarragona el Pacte Nacional pel Referèndum. L’acte ha comptat amb les intervencions de Francesc Xammar, president del Pacte Local pel Referèndum de Tarragona, i Francesc de Dalmases, membre del comitè executiu del Pacte Nacional. De Dalmases substituïa Joan Ignasi Elena, que havia de ser qui presidís l’acte. Més de 70 entitats de Tarragona donen suport al Pacte Nacional pel Referèndum, el doble de les que es van sumar al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. L’Auditori de la Diputació va quedar petit per acollir l’acte de presentació del Pacte. El president local, Francesc Xammar, ha destacat que “ja estem a la recta final” i que cal una última empenta.

Xammar, exregidor a l’Ajuntament de Tarragona i president de l’Associació de Veïns de la Floresta i de la Federació de Veïns de Tarragona, ha valorat molt positivament el suport que està rebent el Pacte a la ciutat, ja que “fa tres anys, amb el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, només hi havia 30 entitats”. Per altra banda, Xammar reconeix que s’ha avançat però és innegable que “hi ha moltes dificultats i que es presenten moments molt difícils” i la principal és la “manca de voluntat política de Madrid”. A propòsit d’això, ha afirmat que li agradaria que la gent pogués expressar el que vol a les urnes, com han fet altres països democràtics per altres temes.

Francesc de Dalmases, un dels vuit membres de la mesa pel Pacte Nacional pel Referèndum, que ha vingut en substitució del president nacional Joan-Ignasi Elena, ha expressat que l’acte d’avui és especial a Tarragona pel gran nombre d’entitats que “refermen el seu compromís democràtic amb la voluntat que es realitzi aquest referèndum”.

Dalmases, que també és director de les revistes Catalan International View i ONGC, ha destacat que la voluntat de votar s’expressa a través d’un manifest, “que ens agrada dir que és un P3 de la democràcia, i que no diu altra cosa que els problemes polítics es resolen amb eines polítiques i que no es resolen amb pressió judicial”. Ha recordat que ahir, 600 juristes van dir que la qüestió del referèndum és una qüestió de voluntat política i la voluntat de fer les coses a partir d’eines estrictament democràtiques” i ha afegit que “a Catalunya hi estem disposats”.

El mateix president afirma que si s’ha arribat fins aquí és per culpa del govern centralista de Madrid, que “ha fet que la gent es desesperi”. Xammar considera, com la majoria de catalans, que el referèndum no s’ha de fer en l’àmbit de tot l’Estat espanyol perquè “la gent de Cadis o de Galícia no té res a dir sobre Catalunya, hem de ser nosaltres els que ho hem de fer i decidir si volem seguir o no amb el reino espanyol”.

El manifest per la convocatòria d’un referèndum a Catalunya sobre la independència es va presentar ara fa tres mesos. Des de llavors s’han pogut recollir un total de 400.000 suports individuals en forma de signatures i asseguren que representen l’anhel del 80% del poble català, que segons les enquestes s’ha mostrat partidari de resoldre el debat sobiranista a través de vot. «És important que l’eina per resoldre un conflicte polític sigui també una eina política», ha afirmat Dalmases. De moment, l’objectiu d’aquest Pacte Nacional és sumar complicitats entre la societat civil, tot i que en alguns ajuntaments ja s’han presentat mocions. L’aritmètica política de Tarragona, però, no permet pensar en el suport institucional local.

Dalmases ha destacat que a final de maig es reuniran els membres de la mesa pel referèndum i valoraran “en quin punt ens trobem”. En aquest sentit, ha explicat que “a Catalunya aquesta voluntat és majoritària i a la resta de l’Estat encara és minoritària”.

Totes les imatges de l’acte aquí.