Full informatiu 77 – Setembre 2004

Actualitat

,,,

Editorial:

Una feina ben feta

El dia 13 de setembre ha sortit com a notícia de portada al diari Avui que Correus ha estat multat per no complir la normativa establerta en la Llei de Normalització Lingüística. Al mateix temps es feia una comentari sobre les empreses i establiments que no complien la norma de la retolació almenys en català. I s’aportava una dada interessant: De les 445 denúncies cursades a la Generalitat, 113 provenien de la delegació d’Òmnium Cultural del Bages, és a dir, de la nostra delegació (i en data 15 de setembre, per ser exactes, des de la delegació ja se n’han tramitat 265!). Es tracta d’una feina ben feta, que la junta de la delegació, amb la col·laboració de diversos socis, vam emprendre fan més d’un any i que consisteix en una cosa tan elemental com fer arribar a l’Administració l’incompliment per part de moltes empreses i establiments d’unes normes legals aprovades fa més de 5 anys (1998) per les quals els ciutadans d’aquest país tenim dret a rebre tota la informació sobre un determinat servei també en català (que no pas exclusivament en la nostra llengua). Sembla que és el mínim que podem demanar! O és que encara hi ha algú que pensa que ni aquest mínim no hem de demanar? Si tenim dret a viure en català, com sembla que ens reconeixen les lleis, caldrà que exercim aquest dret i que fem complir les lleis. I això és, simplement, el que ha fet la nostra delegació: Fem complir la llei! El que resulta sorprenent, però, és que la nostra delegació aporti una quarta part de les denúncies… A la resta de Catalunya, més enllà del Bages, l’incompliment de la llei és, pel que veiem, tan o més gran que el que es dóna a la nostra comarca. Potser seria, doncs, hora que tothom es desvetllés i que ens hi poséssim tots.

Segons consta a la mateixa crònica periodística i pel que ens han comentat responsables del departament de Comerç, Consum i Turisme, sovint la simple denúncia ja comporta que l’empresa o establiment afectat rectifiqui la seva captinença i corregeixi la discriminació de què som objecte els ciutadans que volem viure en català. Textualment: ‘hi ha empreses que, malgrat incomplir la llei, rectifiquen durant els dos mesos de marge que l’administració els dóna abans d’imposar-los una multa’ (Val a dir que els dos mesos són després dels més de cinc anys que fa que haurien de complir una norma…!).

Ara és hora, doncs, de fer un balanç ben positiu d’una decisió i una sèrie d’actuacions que la nostra delegació va emprendre en solitari (i de vegades havent de lluitar contra la incomprensió de molta gent propera). No solament perquè han tingut l’efecte desitjat, sinó perquè creiem que les lleis són fetes per complir-les i en el cas de la normalització lingüística també. Sabem que hi ha altres delegacions que utilitzen el nostre mateix formulari per fer arribar la denúncia corresponent sobre establiments i empreses de la seva comarca o zona que no compleixen la llei. Potser aquest efecte de taca d’oli provocarà una major consciència sobre la necessitat de normalitzar la llengua en l’àmbit socioeconòmic. Tan de bo!

Full informatiu 77 – Setembre 2004 

Activitats:

Curs de correcció de textos (nivell K) a càrrec de Marta Torra
27.10.2004

Curs de novel·la contemporània a càrrec de Lluís Calderer
01.11.2004

Curs de cuina Catalana – Cuina Catalana Avui
14.10.2004 – 04.11.2004

Coneguem el país – Montgrony (El comte Arnau)
24.10.2004

Anada a teatre – "Mar i Cel"
12.11.2004

Concurs de poesia i Narrativa (organitzat per l’Associació de Veïns i Veïnes de la Bda. Saldes – Pl. de Catalunya)
14.10.2004 – 15.11.2004