El projecte pel nou local d’ÒC fa un pas endavant

Actualitat

19/04/2007 (Redacció ÒC) Arran del conflicte iniciat per la Generalitat valenciana sobre les emissions de TV3, que Acció Cultural del País Valencià (ACPV) garanteix des de fa més de vint anys al País Valencià, la Federació Llull ha engegat una sèrie d`accions. El dia 17 d`abril va tenir lloc a l`Auditori de la Fundació Tàpies un acte per demanar, davant de membres de diverses institucions i de la societat civil, la possibilitat que les televisions en llengua catalana arribin a tots els Països Catalans. En primer lloc, el periodista, escriptor i doctor en Ciències Econòmiques Salvador Cardús va fer una introducció a l`actual situació comunicativa dels Països Catalans. Cardús va insistir en la necessitat d`un fort compromís de la societat civil per resoldre les mancances en aquest àmbit. Tot seguit, Vicent Partal, director de Vilaweb, va posar diversos exemples que fan palès el complicat moment en què es troba l`espai comunicatiu català. A més, Partal va fer referència a una cita de l`escriptor Josep Pla (“sé que estic al meu país quan en dir `bon dia` em contesten `bon dia`”) per tal d`explicar que la situació correcta seria que a tots els llocs on els ciutadans responen “bon dia”, els mitjans de comunicació s`hi dirigeixin també amb un “bon dia”. Els arguments legals d`ACPV per fer front a un expedient sancionador de la Generalitat valenciana per emetre il·legalment van ser explicats per l`advocada de l`entitat Mercè Teodoro. No només va fer referència a la manca de competència de la Generalitat valenciana per obrir aquest expedient, sinó també a la clara situació de discriminació envers les emissions de TV3, ja que al País Valencià hi ha moltes més televisions que utilitzen freqüències sense llicència i que no són penalitzades. Finalment, els presidents de les tres entitats que formen part de la Federació Llull, Jaume Mateu (OCB), Eliseu Climent (ACPV) i Jordi Porta (Òmnium), van mostrar la seva indignació. “Ja n`hi ha prou; en lloc de lamentar-nos hem de donar solucions i aquestes passen per demanar un nou pla radioelèctric”, va exposar Climent. Per la seva part, Jordi Porta es va mostrar sorprès davant del fet que les lleis primer s`hagin d`aconseguir per la força i que els mateixos que s`oposen a les fronteres i defensen la unitat no deixin veure TV3 dins d`una mateixa comunitat lingüística.

[05/08/2004] El projecte per rehabilitar la masia del carrer de la Costa, futura seu d’Òmnium Cultural de Badalona i del Centre Excursionista de Badalona, ha fet aquests dies un pas endavant. La propietat de la finca ha començat els treballs per arreglar la teulada, ara en molt mal estat. Fa uns dies, es va retirar part de la runa i a hores d’ara ja s’ha presentat la llicència per poder fer les obres, que es podria atorgar de cara al setembre. Les dues entitats van tenir a finals de juliol una primera reunió amb Xavier Puente, l’arquitecte encarregat de tot el projecte. Cadascuna de les associacions, que ocuparien el primer pis de la finca, tindria un espai diferenciat, però es compartiria un gran espai polivalent, amb la previsió de fer-hi actes oberts a la cituat.

Una societat badalonina també està treballant per obrir un restaurant / centre de producció cultural a la planta baixa de la masia, una notícia certament positiva, que reforça el paper dinamitzador que la unitat pot tenir en el tramat de Dalt de la Vila. Precisament, fa uns dies l’Ajuntament va aprovar la suspensió de llicències al barri, del qual n’ha quedat exempt el projecte de rehabilitació de la masia.

En les jornades de reflexió sobre Dalt de la Vila, que es van fer a principis de juny, els ciutadans i els experts que hi participaven van reclamar accions concretes per al barri. La masia, convertida en seu de dues entitats com Òmnium i el CEB, acompanyades d’un local gastronòmico-cultural, pot ser un primer pas per la imprescindible recuperació del barri.