Eva Santana planteja una àcida i irònica visió del panorama literari català a l’Anís del Mono

Actualitat

[22/06/2004] Òmnium Cultural de Badalona s’ha afegit, amb l’impuls d’una campanya de mails, a la sol·licitud que el regidor de Drets i Civils i Convivència de l’Ajuntament de Badalona, Jaume Vives, ha fet arribar als representants dels cinemes de Badalona amb l’objectiu que aquests programin a les sales que regenten les còpies en català de les pel·lícules de les quals hi ha la versió en la nostra llengua. Sobre la taula hi ha el cas de l’última pel·lícula de ‘Harry Potter’, que no es pot veure en la nostra llengua ni en els Multicines Picarol ni a Cinesa Montigalà. Malauradament, també s’ha d’afegir a aquesta situació el fet que la programació d’aquest any del Cinema a Baix a Mar, organitzat per l’Ajuntament, torna a menystenir el català. De les quatre pel·lícules, només una és en la nostra llengua… 

[05/11/2004] Eva Santana va fer un retrat en primera persona del panorama literari català en la tercera sessió del cicle ‘El desconcert de la literatura’, que fins el 25 de novembre té lloc tots els dijous a l’Anís del Mono, i que està inclòs dins els actes de la 54 Nit de Santa Llúcia. Combinant l’acidesa -és possible viure d’escriure? És possible malviure d’escriure, va respondre l’autora- i el sentit de l’humor -‘escriure es paga a pes’, va revelar, entre els somriures o en alguns casos les rialles del públic-, l’escriptora va fer un recorregut pels diferents escenaris del món editorial del país. L’autora va plantejar aquest itinerari, que va donar pas a un intens debat amb el públic, amb uns arguments situats lluny del romanticisme -les editorials són un negoci, va exclamar-, però també, i paga la pena remarcar-ho, lluny del cinisme: ‘escriure és la meva opció de vida i, malgrat tot, em dóna moltes satisfaccions’.

Vilaweb Badalona ha fet un extens seguiment de la xerrada, amb fotos i vídeos descarregables aquí.

Santana va distingir, citant l’escriptora Eva Piquer, l’escriptura creativa -reservada per les persones genials… o ‘les que tenen amb molta sort’, va apuntar- i l’escriptura alimentària -‘la que permet pagar les factures’-. L’autora, que té dos llibres publicats a les editorials Columna i Planeta i és articulista del diari Metro, va criticar la precarització del sector editorial català: es publica molt, massa; l’intrusisme està a l’ordre del dia i la promoció dels llibres és insuficient per als autors nous, són algunes de les idees que va aportar.

L’escriptora va reconèixer que l’aventura de viure d’escriure -especialment quan has de tirar de l’escriptura alimentària- moltes vegades pot acabar esgotant les energies per la creació, tot i afirmar que aquest no era el seu cas. ‘A mi la imaginació no se m’asseca així, tot i que és evident que et treu temps que podries invertir en coses més creatives’. Va revelar que ella escriu sobre experiències personals, que passa, naturalment, per diferents filtres i tractaments; i no va descartar, en un futur pròxim, acabar escrivint sobre les seves ‘desventures’ com a escriptora.

La representant de la llibreria Daina, que va presentar l’acte, va fer un repàs de la biografia de Santana, tot destacant que moltes persones que compraven un llibre de l’autora, tornaven després a veure si en tenien més.

Eva Santana (Badalona, 1972) ha publicat: Els maldecaps de l’Emi Pi. (Ed. Columna, col.lecció Xip, núm. 2) i Parents, amics i altres calamitats inconfessables. Ed. Planeta, col.lecció Ramon Llull. Ha obtingut el premi Ciutat de Badalona-Països Catalans Solstici d’Estiu, 1995 amb l’obra "Els maldecaps de l’Emi Pi" (Ed. Columna). Més informació sobre Eva Santana, aquí

Dijous vinent, 11 de novembre, serà el torn de Julià de Jòdar, que parlarà a partir del tema ‘Un barri, el món’.

 

Més informació, cliqueu sobre la imatge:

L'esdeveniment més important de les lletres catalanes tindrà lloc a Badalona el desembre de 2004