Cicle Gegants i bestiari a Girona

Actualitat

Òmnium Gironès impulsa un cicle de xerrades per reivindicar el paper dels gegants i del bestiari festiu

Òmnium Gironès, junt amb Fal·lera Gironina i l’ANC Girona, han organitzat un cicle de quatre xerrades per reivindicar el paper de la imatgeria festiva en la cultura catalana, o sigui el paper dels gegants i del bestiari com les àligues, la mulassa, el lleó i els dracs. El cicle, que porta per títol GEGANTS I BESTIARI. 4 visions sobre la imatgeria festiva, Patrimoni Immaterial de la Cultura Popular, començarà aquest proper dijous 9 de març i serà al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal de Girona. 
 
La primera xerrada anirà a càrrec d’Albert Rumbo, historiador i autor del dossier que es va presentar a la Unesco per aconseguir que La Patum de Berga fos declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
 
L’objectiu del cicle de xerrades és que la societat sigui conscient del paper que ha tingut i encara té la imatgeria popular i el bestiari en general en la cultura catalana. “Té una història de més de 500 anys, forma part del nostre ADN”, assegura Ramon Grau, un dels impulsors de la iniciativa. Durant les diferents jornades es tractarà sobre l’origen, el significat, la importància i el futur de la imatgeria festiva, i es debatrà sobre el seu paper en la cultura popular de Girona.
 
Es tracta d’un cicle de quatre sessions de les quals tres són dijous al vespre al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal i la darrera sessió serà el dissabte 6 de maig a Mas Abella, on es parlarà del paper de Les cases de la Festa en una jornada que s’emmarcarà en el 20è aniversari de la Fal·lera Gironina i que servirà per reivindicar Mas Abella com l’espai social de la cultura popular a Girona. 
 

GEGANTS I BESTIARI
4 visions sobre la imatgeria festiva, Patrimoni Immaterial de la Cultura Popular

Dijous 9 de març
19.30 h
Centre Cívic Barri Vell- Mercadal
EL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL
Què és i què representa la imatgeria festiva, la seva importància i influència en l’actualitat.
A càrrec d’Albert Rumbo i Soler, historiador i redactor del dossier presentat a la Unesco per esdevenir La Patum de Berga Patrimoni de la Humanitat.

Dijous 6 d’abril
19.30 h
Centre Cívic Barri Vell- Mercadal
LA IMATGERIA FESTIVA
Orígens, significat, evolució i paper en l’actualitat.
A càrrec de Jan Grau i Martí, expert en cultura popular.

Dijous 4 de maig
19.30 h
Centre Cívic Barri Vell- Mercadal
TAULA RODONA: PRESENT I FUTUR DE L’IMATGERIA FESTIVA A GIRONA
Recuperació de figures històriques i noves figures. El paper de la imatgeria festiva en la cultura popular de la ciutat.
Intervenen:  Carles Ribas, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona i un membre de Fal·lera Gironina, Colla Gegantera de Santa Eugènia de Ter, Caixa de Trons (Gegants de l’Esquerra del Ter) i associació Baba Babarota (Mula Baba).
Modera: Ramon Grau

Dissabte 6 de maig
De 10.00 a 16.00 h
Mas Abella (carrer Mas Abella, 2, Girona)
JORNADA CASA DE LA FESTA

Programa:
10.00 h Benvinguda dinamitzada per una entitat de Mas Abella i esmorzar (gratuït)
11.00 h Xerrada LES CASES DE LA FESTA
Molt més que un magatzem o un espai museístic.
A càrrec d’Oriol Cendra i Planas, gestor cultural. Treballa a l’administració pública en l’àmbit de l’associacionisme cultural.
11.00 h Tallers de capgrossos, bastons, xanques i gegants
13.00 h Vermut dinamitzat per una entitat de Mas Abella
14.00 h Dinar popular. Preu: 5€
Podeu comprar els tiquets a la llibreria Les Voltes (plaça del Vi, 2, Girona) o reservar-los enviant un correu a [email protected], indicant quantes persones sereu.
16.00 h. Comiat de la jornada

Organitzen: Òmnium Gironès, Fal·lera Gironina i ANC Girona