Sants acull les lluites obreres, el cooperativisme i l’excursionisme de la Barceloneta d’Hilari Salvadó

Actualitat

Una quarantena de persones van mostrar un alt interès per la conferència, la dotzena del cicle.

Malgrat la sala d’actes de Cotxeres de Sants no es va omplir completament, l’interès mostrat per les 40 persones que van assistir a la conferència, va ser molt notable. Finalment, la baixa a darrera hora d’un dels dos conferenciants, en Santi, va fer que l’Emma Alari portés el pes de la xerrada.

En nom de la junta d’Òmnium Sants-Montjuïc, el seu president va donar la benvinguda al públic, així com els agraïments als responsables del Centre Cívic Cotxeres i a Tot Història Associació Cultural per haver fet possible aquella xerrada. A les 7 de la tarda puntualment del passat 12 de gener començava la conferència sobre cooperatives, lluita obrera i excursionisme a la Barceloneta.

A continuació, Pau Vinyes, promotor d’aquest cicle, va anunciar que ben aviat ja estarà disponible la biografia d’Hilari Salvadó del qual n’és autor (coeditada per la Fundació Josep Irla i l’Ajuntament de Barcelona). Tot seguit, vam poder veure el reportatge de TV3 i, immediatament després, va presentar Emma Alari, antropòloga i membre de Memòria Obrera i Cooperativa de la Barceloneta. Alari, conjuntament amb Santi Gorostiza, ha editat recentment un llibre sobre la vida de les cooperatives a la Barceloneta al llarg dels segles XIX i XX.

Emma Alari va contextualitzar la vida i la societat de la Barceloneta en el darrer terç del segle XIX, com exemple d’un barri obrer i de treballadors del port (malgrat la creença que principalment era mariner i pescador). Malgrat les característiques del barri, ens serveix d’exemple del que va passar a altres poblacions properes durant aquella època, com Sant Martí i Sants. La Barceloneta acollia una de les siderúrgies més importants de Catalunya, la Maquinista Terrestre i Marítima. També va esmentar Catalana de Gas, molts tallers de metal·lúrgia a més de les empreses contractistes d’estibadors i tot allò relacionat amb el moll de la ciutat, que configuraven un barri molt proletari.

Alari va traçar una línia imaginària fins a la República i postguerra, on els veïns i veïnes de la Barceloneta, entre els quals el mateix Hilari Salvadó, van haver de generar un sistema d’ajuda i de solidaritat a través de les cooperatives i mútues d’ajut obrer. Va destacar la Cooperativa Obrera de Consum Fraternitat de la Barceloneta (1879-1981), la Cooperativa Siglo XX (1901…), així com El Mont de Pietat de Sant Pere Pescador, i fins a nou entitats més que majoritàriament van actuar plenament durant la República. Després de la guerra, la majoria van ser eliminades i van desaparèixer. Però algunes d’elles, com la Fraternitat es van anar esllanguint al llarg de la dictadura feixista i ja no van sobreviure a la transició.

Hilari Salvadó es va implicar a fons: a la Fraternitat va tenir diferents responsabilitats i fins i tot va crear un grup excursionista. Les cooperatives subministraven aliments a la població a preus raonables i sense intermediaris, en una època de molta pobresa. A part, la solidaritat entre el veïnat era habitual; quan hi havia vagues, la resta de treballadors se solidaritzaven, així durant la vaga dela Canadenca (al Poble-sec) mitja Catalunya es va bolcar fins aconseguir la reducció de jornada. La Barceloneta fou especialment combativa.

La conferència va acabar amb un torn obert de preguntes al qual Emma Alari va respondre a bastament. Es va destacar que aquella solidaritat i aquell tremp del primer terç de segle XX ja no existeix, però malgrat tot, quan toca, encara n’hi ha que s’arremanguen.

En finalitzar, es va convidar tothom a assistir a la propera xerrada del dia 19 de gener al C.C. Pere Pruna, Sarrià-Sant Gervasi.