La declaració de la renda, en català i amb deducció pels socis i sòcies d’ÒC

Actualitat

[03/05/2004]Està disponible per a tots els socis i sòcies, i també per als simpatitzants, el document amb la memòria d’activitats realitzades des del 9 d’abril de 2003, data en la qual es va celebrar l’última Assemblea General Ordinària de l’entitat. El document serà aprovat, si s’escau, en la pròxima Assemblea, que tindrà lloc el pròxim 6 de maig.

[30/04/2004] A l’hora de fer la declaració renda -dilluns, 3 de maig, s’obre el període de presentació- cal no oblidar que, entre d’altres opcions, podem triar la llengua i, per tant, és bo que ho fem saber a la persona que ens atengui a l’hora d’adquirir els impresos o bé si ens decidim per tramitar-la en una gestoria. En el cas que ho volguem fer nosaltres, des de l’ordinador personal, és oportú subratllar que ens hem de descarregar a l’ordinador la versió en català del programa PADRE.

Sigui com sigui, convé que sapiguem que, per qualsevol dels camins esmentats, tenim tot el dret de fer la declaració de la renda en català. Òmnium Cultral de Badalona us encoratja a exigir el vostre dret a fer la declaració en català i és bo recordar, en aquest marc, la campanya que els amics i amigues d’Òmnium Cultural del Bages van iniciar l’any passat, sota l’explícit lema de “Pagar per pagar, paga en català”.

Igualment, us informem que en la vostra declaració de renda teniu dret a deduir el quinze per cent de la quota que aporteu a Òmnium Cultural, com a entitat dedicada a la promoció desinteressada de la cultura catalana, especialment pel que fa a la llengua catalana i el seu ús social.

Des de la declaració de 2002, les persones residents a Catalunya podran acollir-se a una nova deducció en el tram autonòmic de l’IRPF. Es tracta de la possibilitat de desgravar un 15% de les donacions que al llarg del 2002 s’hagin fet a fundacions o associacions que tinguin per finalitat promoure la llengua catalana i que figurin en el cens que elabora el Departament de Cultura.

Si us cal ampliar la informació o bé exposar algun fet relacionat amb aquesta qüestió, podem dirigir-nos a les delegacions de l’Agència Tributària, als punts d’assistència al contribuent de la Generalitat o bé a qualsevol servei o oficina de català que el Consorci per a la Normalització Lingüística té repartits per tot el territori.

Des de l’adreça http://www.aeat.es us podeu descarregar el programa d’ajuda per a la declaració de la Renda 2002 en català (programa PADRE). Per accedir-hi, un cop heu entrat a la pàgina web de l’Agència Tributària heu d’anar a la graella “RENTA 2002” i escollir l’opció “Programa de Ayuda. Descarga (Renta 2002)”. Per iniciar la descàrrega del programa heu d’anar a “Descarga única. Módulo único”. Finalitzada la descàrrega del programa, n’haureu d’iniciar la instal·lació. Durant el procés se us demanarà el tipus d’instal·lació que voleu. L’opció “personalitzada” us permetrà seleccionar la versió catalana del programa.

Fins i tot ens permet d’accedir al programa en el mateix idioma, però per dues vies diferents: en català o en valencià…

La declaració de la renda del 2002 va ser la primera que va tenir lloc en vigència del nou model de finançament autonòmic, signat l’estiu del 2001. Això significa que un 33% dels diners que es recaptin es quedaran a Catalunya, ja que l’IRPF és un dels dotze impostos sobre els quals la Generalitat té una participació directa. Amb el nou model, s’incrementa un 3% la participació en aquest tribut. Aquestes condicions es mantenen amb la declaració actual, la del 2003.

Fonts: Vilanovadigital.com / ÒC Bages / Puntbarra.com