Figures del POUM importants a Catalunya

Actualitat

La xerrada va aplegar una vintena de persones que hi mostraren molt d’interès.

En aquesta conferència, Dani Cortijo ens parla de dues figures que han deixat una forta petjada en la història recent de Catalunya. D’una banda, Eric Blair, més conegut pel seu pseudònim George Orwell, brigadista anglès, membre del partit Laborista. Blair arriba a Barcelona el desembre de 1936 per lluitar, conjuntament amb altres milers d’estrangers, en la defensa de la II República en la Guerra Civil espanyola.

Si bé participà com a milicià del POUM (Partit Obrer d‘Unificació Marxista), de tendència trotskista i, per tant, allunyat de l’estalinisme imperant a l’època, sempre se sentí més a prop de les tesis anarquistes. Basat en la seva experiència a la Guerra d’Espanya, escriurà Homenatge a Catalunya. Dani Cortijo ens diu que l’experiència traumàtica de la guerra marcarà la seva posterior obra literària. La desil·lusió enfront del socialisme i la influència anarquista, sobretot pel que fa al rebuig a tota mena de poder i autoritat, són ben paleses en les seves novel·les, molt especialment 1984 (publicada el 1948) i Animal Farm (publicada el 1945).

L’altre personatge és en Miquel Pedrola. Cortijo ens explica com, a partir del descobriment d’una pintada amb el seu nom en una de les cases del carrer Sant Miquel de la Barceloneta (Barcelona), comença un llarg procés de descoberta i rehabilitació de la memòria d’aquest jove militant del POUM, veí de la Barceloneta. El franquisme va mirar d’esborrar la inscripció, però aquesta va sobreviure 40 anys. Ara, els veïns de la Barceloneta celebren la conservació d’aquesta pintada com a testimoni mut de la història del barri. En aquesta tasca d’acostament a la vida de Miquel Pedrola, Dani Cortijo fa un recorregut complet a l’entorn del personatge: els seus orígens socials; la militància en el BOC i el POUM; la participació en la revolta del 6 d’octubre de 1934, en els combats del 19 de juliol de 1936 i en la Guerra Civil; la seva mort al front d’Aragó i els posteriors homenatges que va rebre.

Cortijo entra en contacte amb antics militants del POUM que el van conèixer, com es el cas de Wilebaldo Solano, antic dirigent i successor d’Andreu Nin, així com amb la seva família, molt especialment amb la filla, Amada Pedrola Valero, que va néixer quan ell ja era mort i que, acabada la guerra, va marxar amb la seva mare a Limoge (França), on encara hi viu. Amada Pedrola poc en sabia de la vida del seu pare i de la molta estima que els veïns de la Barceloneta conserven encara pel record del seu pare.