Badalona / Badalones el nou llibre institucional de la ciutat es mostra aprofitant la Nit de Santa Llúcia

Actualitat

[04/12/2004] ‘Badalona i les lletres catalanes al segle XX’, l’esplèndida i molt recomanable exposició, que es pot veure a la segona planta del Museu de Badalona fins el 28 de gener, es va inaugurar divendres, 3 de desembre. L’exposició, que ha estat produïda pel Museu de Badalona i els continguts de la qual han estat elaborats en bona part pels estudiosos Jordi Monés i Joan Soler i Amigó, repassa diferents moments històrics en els quals la ciutat ha tingut una rel·levància en la literatura catalana. L’exposició recull diferents objectes curiosos –la raqueta de tennis amb la qual va jugar Pompeu Fabra, una col·lecció dels primers volums que Proa va editar a Badalona, una banda de jocs florals que havia estat de Joan Maragall…– i disposa de dos racons que reprodueixen una vella imprempta i un petit cafè de l’època. Per cert que en aquest darrer espai es pot veure una projecció que recull –i amplia– les fotografies presents a la mostra. L’espai estarà obert, mentre duri l’exposició, per fer xerrades o actes. L’exposició és un dels actes més destacats del programa cultural que acompanya la celebració de la 54 Nit de Santa Llúcia a Badalona, que tindrà lloc divendres, 10 de desembre, al Palau Municipal d’Esports, i que impulsen Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Badalona. Jordi Monés, un dels comisaris, va explicar que l’exposició era, sobretot, una exposició de ‘memòria’, i que volia repassar, aportant informació, però també elements materials –llibres, fotografies i altres objectes– un passat ben significatiu. Recordant la pressa amb la qual es va dissenyar i posar en marxa l’exposició, Monés va dir, amb entranyable ironia: ‘sóc el primer sorprès’. I sorpresa era, en bona part, el que va experimentar les prop de vuitanta persones que van ser a l’acte d’inauguració. El reeixit disseny que acompanya els continguts de l’exposició va sobtar, per la seva espectacularitat i bona factura, moltes persones. Tan l’alcaldessa Maite Arqué, com el regidor de Cultura, Josep Duran, com el president d’Òmnium Cultural de Badalona, Oriol Lladó, van subratllar l’esforç de l’equip tècnic del Museu. ‘Aquí hi ha ofici, però també molta il·lusió, i això es nota en cada detall’, va dir Lladó. Al gener, començarà un període en el qual els grups escolars que ho desitgin podran fer visites comentades a l’exposició.

[03/12/2004] ‘Badalona / Badalones’, el llibre de gran format editat per l’editorial Proa, per encàrrec de l’Ajuntament de Badalona ja ha mostrat la cara. Aquest esplèndid volum, mig objecte de regal, mig present institucional i que acaba sent, al capdavall, i potser sorprenentment, un quadern d’indubtable interès literari, es podrà comprar aviat al Museu de Badalona i serà, la setmana vinent, un dels regals que els prop de 1.200 convidats queassisteixin a la vetllada de la 54 Nit de Santa Llúcia se n’enduran a casa.

La sala d’assaig del Teatre Zorrilla es va omplir dijous, 2 de desembre, en la presentació del llibre, que, per una banda, compta amb textos de Joan Soler i Amigó -que s’encarrega de la primera part de la publicació, presentada sota el lema ‘Badalona’, amb un ànim més descriptiu i objectiu–, i que per l’altra, recull les signatures –més personals: són records, reflexions, versos o narracions– de diferents escriptors, presents o passats. En aquesta part, designada amb encert com a ‘Badalones’, trobem les aportacions de Joan Argenté, Odile Arqué, Víctor Batallé, Maria Aurèlia Capmany, Jordi Font-Agustí, Josep Gual, Julià de Jòdar, Coloma Lleal, Jaume Passarell, Miguel Poveda, Pilar Rahola, Gerard Sala, Màrius Sampere, Silvia Soler, Toni Soler i Josep Uclés. El llibre està il·lustrat amb les fotografies lliures i suggerents d’Eloi Bonjoch i compta amb el disseny potent –aposta visible principalment en una portada de rotunda força– de Miquel Puig.

Moltes dels autors del llibre eren a la presentació, asseguts en una taula presidencial que feia respecte, tot i que és just destacar que hi havia algunes absències destacades –a la taula… però també al llibre: on és Pep Mita?–.

Però dijous, al Zorrilla, almenys hi eren Gerard Sala, Julià de Jòdar, Coloma Lleal, Odile Arqué, Joan Argenté, Toni Soler o Josep Uclés. Tots van acompanyar l’alcaldessa de la ciutat, Maite Arqué i l’editor de Proa, Isidor Cònsul, que van presidir la presentació.

Cònsul, per cert, va oferir una definició ben encertada de què és ‘Badalona / Badalones’: ‘un llibre institucional que fa de bon llegir’, va dir, satisfet. En part ‘perquè es tracta d’un dels llibres més innovadors dins el seu gènere que he vist’, en part perquè l’encàrrec de l’Ajuntament ‘es va produir tot coincidint amb la celebració dels nostres 75 anys de vida, que vam iniciar precisament a Badalona’. Arqué, per últim, va afegir que el castell que es veu en la portada reflexa d’alguna manera l’esforç que els ciutadans i les ciutadanes de Badalona fan cada dia per tirar endavant la cituat. 

Més informació: