Premi Bages de Cultura i Premis Lacetània 2004

Actualitat

[03/12/2004] `Badalona / Badalones`, el llibre de gran format editat per l`editorial Proa, per encàrrec de l`Ajuntament de Badalona ja ha mostrat la cara. Aquest esplèndid volum, mig objecte de regal, mig present institucional i que acaba sent, al capdavall, i potser sorprenentment, un quadern d’indubtable interès literari, es podrà comprar aviat al Museu de Badalona i serà, la setmana vinent, un dels regals que els prop de 1.200 convidats queassisteixin a la vetllada de la 54 Nit de Santa Llúcia se n’enduran a casa.La sala d`assaig del Teatre Zorrilla es va omplir dijous, 2 de desembre, en la presentació del llibre, que, per una banda, compta amb textos de Joan Soler i Amigó -que s`encarrega de la primera part de la publicació, presentada sota el lema `Badalona`, amb un ànim més descriptiu i objectiu–, i que per l`altra, recull les signatures –més personals: són records, reflexions, versos o narracions– de diferents escriptors, presents o passats. En aquesta part, designada amb encert com a `Badalones`, trobem les aportacions de Joan Argenté, Odile Arqué, Víctor Batallé, Maria Aurèlia Capmany, Jordi Font-Agustí, Josep Gual, Julià de Jòdar, Coloma Lleal, Jaume Passarell, Miguel Poveda, Pilar Rahola, Gerard Sala, Màrius Sampere, Silvia Soler, Toni Soler i Josep Uclés. El llibre està il·lustrat amb les fotografies lliures i suggerents d`Eloi Bonjoch i compta amb el disseny potent –aposta visible principalment en una portada de rotunda força– de Miquel Puig.Moltes dels autors del llibre eren a la presentació, asseguts en una taula presidencial que feia respecte, tot i que és just destacar que hi havia algunes absències destacades –a la taula… però també al llibre: on és Pep Mita?–.Però dijous, al Zorrilla, almenys hi eren Gerard Sala, Julià de Jòdar, Coloma Lleal, Odile Arqué, Joan Argenté, Toni Soler o Josep Uclés. Tots van acompanyar l`alcaldessa de la ciutat, Maite Arqué i l`editor de Proa, Isidor Cònsul, que van presidir la presentació.Cònsul, per cert, va oferir una definició ben encertada de què és `Badalona / Badalones`: `un llibre institucional que fa de bon llegir`, va dir, satisfet. En part `perquè es tracta d`un dels llibres més innovadors dins el seu gènere que he vist`, en part perquè l`encàrrec de l`Ajuntament `es va produir tot coincidint amb la celebració dels nostres 75 anys de vida, que vam iniciar precisament a Badalona`. Arqué, per últim, va afegir que el castell que es veu en la portada reflexa d’alguna manera l`esforç que els ciutadans i les ciutadanes de Badalona fan cada dia per tirar endavant la cituat. Més informació:   

Francesc Vila recull el Bages de Cultura.
El compositor, director coral i pedagog de Castellbell i el Vilar Francesc Vila va rebre el 26 de novembre el Premi Bages de Cultura, que lliura la delegació bagenca d’Òmnium Cultural, en un acte celebrat en un atapeït saló de sessions de l’ajuntament de Manresa. Durant l’acte, que va cloure l’Orfeó Manresà, es van lliurar els premis Lacetània

Imatge dels Premis Lacetània i Premi Bages de Cultura 2004

Premi Bages de Cultura 2004

Francesc Vila i Ginferrer

Va néixer a Castellbell i el Vilar, on ha treballat i viscut tota la vida, l’any 1922. El sentit artístic i la seva fidel dedicació són dues constants en tota la seva activitat de director, de pedagog i de compositor.

Com a director, el seu nom i la Capella de Música Burés han estat coneguts ençà i enllà de les nostres fronteres com un missatge de senzillesa, de bellesa i admiració. A més de ser director de la Capella de Música Burés durant més de 25 anys, ho havia estat també del Cor de Sant Josep, de Manresa, i del Cor Montserrat, i havia dirigit l’Orquestra de la Passió d’Olesa.

Com a pedagog, té una llarga trajectòria en l’ensenyament de la música en diverses escoles del país i darrerament ha publicat els llibres Música per a infants i Contes musicats.

Com a compositor, ha creat una gran quantitat d’obres. Moltes de les seves cançons duen lletra de mossèn Joan Farràs, però també ha musicat Jacint Verdaguer, Salvador Espriu, Federico García Lorca i Miquel Martí i Pol.

Últimament ha escrit un cicle de cançons a partir de poemes de Miquel Desclot i un altre sobre textos de Màrius Torres. Ha escrit i adaptat moltes cançons i músiques per a infants, i també ha compost sardanes i música de ballets.

Al llarg de la seva trajectòria ha recollit nombrosos guardons, si bé el més destacable és que les seves composicions formen part del repertori de totes les corals del país. El 15 de juny de 2003 les corals del Bages i del Berguedà van retre-li un homenatge en reconeixement a la seva obra.

Més informació:
FCEC – Notícies 

 

Veredictes dels premis Lacetània 2004

Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.000 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d’Estudis del Bages, el Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya (delegació al Bages) i Òmnium Cultural. Atorgat ex aequo als treballs ‘Auca de la Llum. Estudi i anàlisi’, de Carolina Prat i Oller, i ‘La Roureda del Llopart (Sant Julià de Vilatorta), Contribució al coneixement naturalístic de la darrera roureda de la Plana de Vic’, del Grup de Naturalistes d’Osona.


Premi Col·legi d’Arquitectes a projectes arquitectònics, treballs o obres vinculats a l’arquitectura de la Catalunya Central elaborats per estudiants o arquitectes fins a 40 anys. Convocat per la Delegació del Bages-Berguedà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i dotat amb 900 euros per la delegació del Bages-Berguedà del COAC. Atorgat a la proposta ‘Centre d’aprenentatge del so’, de Vic, de l’arquitecta Núria Bayó Molina, per la manera com té de resoldre la conflictiva situació de la masia existent respecte de la topografia resultant de la urbanització del seu entorn, pel bon esquema urbà que assoleix, amagant l’edifici en uns punts i fent-lo sobresortir en altres, donant un joc de volums força interessant, i per la precisió d’un resultat aconseguit amb un llenguatge sense complexitats, en què bàsicament llueix la bondat d’una idea que neix del propi lloc.


Premi Excursionisme sobre qualsevol aspecte del Bages, des del punt de vista del medi natural, arqueològic, humà, etc. Convocat i dotat amb l’edició del treball pel Centre Excursionista de la Comarca de Bages. Atorgat al treball: ‘El castell de Guardiola’, de Jaume Capdevila i Plans, veí de Sant Salvador de Guardiola, pel mèrit de referir-se a la descoberta de la remota existència d’un castell ben a prop nostre.


Premi Òmnium Cultural del Bages de Planificació Lingüística per a projectes que promoguin i potenciïn l’ús del català, tant en diferents sectors o col·lectius de la societat com en tota la població. Convocat i dotat amb 1.000 euros per la delegació del Bages d’Òmnium Cultural. Atorgat al projecte ‘La normalització lingüística a la Mancomunitat de la Vall del Vinalopó’, de Brauli Montoya Abat, en ser el treball que s’ajusta més bé a les bases del Premi i el que més qualitat ofereix en el desenvolupament de la planificació d’un procés de normalització en una zona dels Països Catalans.


Premi Orfeó Manresà a una composició musical per a cor, per ser cantada en català. Convocat i dotat amb 600 euros per l’Orfeó Manresà. Atorgat a la composició ‘Plovisqueig’, d’Adela Casañas Casañas, de Barcelona.


Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat pel diari Regió7 i dotat amb 600 euros per Caixa de Catalunya. Atorgat al treball ‘Amb peus de fang’, publicat al suplement Revista de Regió7, del periodista de TVM Daniel Sala, per l’exhaustivitat amb què s’ha analitzat la dimensió humana dels equips que competeixen en les categories més modestes del futbol de la Catalunya central, així com el ric retrat social que s’aconsegueix plasmar a través dels seus protagonistes.


Premi Treballs de Recerca per a Joves a treballs de recerca sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, realitzats per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius, en dues categories. Convocats i dotats cadascun amb 400 euros per als autors i 125 euros per als professors tutors pel Centre d’Estudis del Bages i el Col·legi de Doctors i Llicenciats:


Premi en l’àmbit cientificotecnològic atorgat al treball ‘Influència dels defectes visuals en el rendiment escolar’, d’Aida Hajjar Sesé, del centre La Salle de Manresa (professor tutor: Antoni Borràs). Menció honorífica al treball ‘La ciutat de les Pedres. Estudi geològic dels edificis de Manresa’, de Marta Casarramona Farré, de l’IES Lacetània de Manresa (professor tutor: Antoni Borràs).


Premi en l’àmbit de ciències socials i humanitats al treball ‘Hemalosa, naixement, creixement i mort d’una empresa’, de David Saus Canamassas, de l’IES Miquel Bosch i Jover d’Artés (professors tutors: Esteve Tarragó i Josep Canamassas). Menció honorífica al treball titulat ‘La veu de l’experiència’, de Laura Garcia Vila i Berta Torres Vila, de l’IES Lacetània de Manresa (professora tutora: Rosa Lóbez).