La societat civil reclama al Parlament un compromís ferm per reconèixer la unitat del català

Actualitat

Òmnium Cultural proposa la cooficialitat de la llengua catalana a tot l’Estat espanyol i l’estatus d’oficialitat a la Unió Europea Set de les entitats més representatives de la societat civil catalanista han comparegut aquest matí davant la comissió de Política Cultural del Parlament de Catalunya. Plataforma per la Llengua, Centre Unesco, CIEMEN, Veu Pròpia, Organització pel Multilingüisme, Coordinadora d’Associacions per la Llengua i Òmnium Cultural han reclamat als representants de la cambra catalana “eines” i un “compromís ferm” per fer efectiu el reconeixement de la unitat de la llengua catalana. En aquest sentit, el membre de la Junta directiva d’Òmnium Cultural i filòleg, Isidor Marí, ha volgut remarcar en la seva intervenció que “la unitat de la llengua es basa en el respecte de la diversitat i la consideració igualitària de totes les variants de la llengua, en cap cas representa una supremacia del català central sobre la resta de varietats”. A més d’aquesta reclamació, Òmnium i altres entitats han posat èmfasi en demanar als parlamentaris que facin el possible perquè el català assoleixi la cooficialitat a tot l’Estat començant pels organismes depenents del Govern espanyol. Aquesta reivindicació ja es va plantejar a tots els partits -excepte el PP que no va rebre la delegació d’Òmnium- que van concórrer a les eleccions al Parlament de Catalunya. Les quatre formacions de tradició democràtica van assumir en línies generals incorporar en les seves polítiques lingüístiques i culturals el compromís que els hi va traslladar Òmnium. Amb tot, la delegació d’Òmnium Cultural que ha intervingut al Parlament ha posat èmfasi en dos eixos més: la construcció d’una unitat de comunicació entre tots els territoris de parla catalana. D’aquesta manera podria constituir-se un veritable espai cultural i de mercat que no tingui inconvenients lingüístics per a l’intercanvi i circulació de productes. L’altre eix ha estat la petició d’unitat del sistema lingüístic, de la normativa acadèmica i de la varietat estàndard. En aquest sentit, Isidor Marí s’ha congratulat de la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que ha donat la raó a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) en què estableix que la titulació de Filologia Catalana és suficient per eximir de les proves de Valencià així com el reconeixement de la doble denominació de la llengua català-valencià. Marí ha recordat que Òmnium segueix treballant amb ACPV i l’Obra Cultural Balear de les Illes per l’articulació d’un espai comú de llengua i cultura compartides. Per últim, Òmnium ha reclamat als parlamentaris catalans que recullin les conclusions de la Convenció Catalana presentades el 2003 al Parlament i assumides per totes les formacions de tradició democràtica en el sentit de reconèixer l’oficialitat del català a les institucions de la Unió Europea.  

Òmnium Cultural proposa la cooficialitat de la llengua catalana a tot l’Estat espanyol i l’estatus d’oficialitat a la Unió Europea

Set de les entitats més representatives de la societat civil catalanista han comparegut aquest matí davant la comissió de Política Cultural del Parlament de Catalunya. Plataforma per la Llengua, Centre Unesco, CIEMEN, Veu Pròpia, Organització pel Multilingüisme, Coordinadora d’Associacions per la Llengua i Òmnium Cultural han reclamat als representants de la cambra catalana "eines" i un "compromís ferm" per fer efectiu el reconeixement de la unitat de la llengua catalana. En aquest sentit, el membre de la Junta directiva d’Òmnium Cultural i filòleg, Isidor Marí, ha volgut remarcar en la seva intervenció que "la unitat de la llengua es basa en el respecte de la diversitat i la consideració igualitària de totes les variants de la llengua, en cap cas representa una supremacia del català central sobre la resta de varietats".

A més d’aquesta reclamació, Òmnium i altres entitats han posat èmfasi en demanar als parlamentaris que facin el possible perquè el català assoleixi la cooficialitat a tot l’Estat començant pels organismes depenents del Govern espanyol. Aquesta reivindicació ja es va plantejar a tots els partits -excepte el PP que no va rebre la delegació d’Òmnium- que van concórrer a les eleccions al Parlament de Catalunya. Les quatre formacions de tradició democràtica van assumir en línies generals incorporar en les seves polítiques lingüístiques i culturals el compromís que els hi va traslladar Òmnium.

Amb tot, la delegació d’Òmnium Cultural que ha intervingut al Parlament ha posat èmfasi en dos eixos més: la construcció d’una unitat de comunicació entre tots els territoris de parla catalana. D’aquesta manera podria constituir-se un veritable espai cultural i de mercat que no tingui inconvenients lingüístics per a l’intercanvi i circulació de productes. L’altre eix ha estat la petició d’unitat del sistema lingüístic, de la normativa acadèmica i de la varietat estàndard. En aquest sentit, Isidor Marí s’ha congratulat de la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que ha donat la raó a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) en què estableix que la titulació de Filologia Catalana és suficient per eximir de les proves de Valencià així com el reconeixement de la doble denominació de la llengua català-valencià. Marí ha recordat que Òmnium segueix treballant amb ACPV i l’Obra Cultural Balear de les Illes per l’articulació d’un espai comú de llengua i cultura compartides.

Per últim, Òmnium ha reclamat als parlamentaris catalans que recullin les conclusions de la Convenció Catalana presentades el 2003 al Parlament i assumides per totes les formacions de tradició democràtica en el sentit de reconèixer l’oficialitat del català a les institucions de la Unió Europea.