Canvis de persones, continuïtat de projectes

Actualitat

Full informatiu març 2004 A continuació d`aquest editorial teniu una crònica dels canvis que l`assemblea del passat dia 1 de març va fer a la delegació del Bages d`Òmnium Cultural. Ha estat un canvi de president (Jordi Estrada ha estat substituït per Delfina Corzan) i de tresorer (Joan Badia ho ha estat per Roser Comas). Val a dir que tant Delfina Corzan com Roser Comas ja eren de la junta de l`entitat; i que tant Jordi Estrada com Joan Badia continuen com a membres de la junta, en qualitat de vocals. Més significativa, en canvi, és la incorporació de dos membres joves: Moisès Fargas i Anna Sensat, sobretot de cara al valor afegit que té el fet d`incorporar gent jove al projecte d`Òmnium Cultural de Manresa.

Full informatiu març 2004

A continuació d’aquest editorial teniu una crònica dels canvis que l’assemblea del passat dia 1 de març va fer a la delegació del Bages d’Òmnium Cultural. Ha estat un canvi de president (Jordi Estrada ha estat substituït per Delfina Corzan) i de tresorer (Joan Badia ho ha estat per Roser Comas). Val a dir que tant Delfina Corzan com Roser Comas ja eren de la junta de l’entitat; i que tant Jordi Estrada com Joan Badia continuen com a membres de la junta, en qualitat de vocals. Més significativa, en canvi, és la incorporació de dos membres joves: Moisès Fargas i Anna Sensat, sobretot de cara al valor afegit que té el fet d’incorporar gent jove al projecte d’Òmnium Cultural de Manresa.

D‘altra banda, el proper dissabte dia 20 de març, es faran les eleccions per renovar la meitat de la junta d’Òmnium Cultural (junta central). Aquesta vegada serà una votació ja normalitzada, amb la possibilitat del vot per correu (ha desaparegut definitivament la delegació de vot, que tants maldecaps ens va portar en les eleccions de l’any 2002, que vam haver de repetir, amb el consegüent trauma per a l’entitat). Hi concorren una candidatura completa que és la continuació de la que va guanyar l’any 2002 sota el nom d’Òmnium21, i una segona candidatura, que opta només al càrrec de secretari, conformada pel senyor Josep C. Vergés.

Aquesta renovació dels equips directius de l’entitat, tant a nivell central com a nivell de la nostra delegació, comportaran canvis d’orientació, de matisos, d’impuls i de renovació: que siguin benvinguts! El que està garantida del tot és la continuïtat del projecte, ja que els canvis s’inscriuen clarament en una línia de persones que tenen la voluntat de fer de la normalització de la nostra llengua i de la nostra cultura una fita que hem d’assolir entre tots des de la societat civil.

D’altra banda, i pel que fa a Òmnium Cultural en general dins d’aquest any s’efectuarà el canvi de local. deixarem el del carrer Montcada per passar a un nou local, més funcional i l’abast de tots els socis al carrer Diputació, de Barcelona. Aquest fet marcarà també l’inici d’una nova etapa que ha de significar un increment substancial d’associats, la regularització de les quotes (es recomana una quota anual de 30 euros) i l’impuls de nous projectes que ja s’aniran explicant.

Com a entitat, val la pena que, en aquests moments de canvis generals a diferents instàncies del país, sapiguem renovar-nos per estar al dia i fer tota la feina per dur a terme la missió d’Òmnium Cultural que, en el moment de la seva fundació, van imprimir-li els seus fundadors.

Comptem amb tots i totes per dur-la a terme!


Il·lusió en una nova etapa


Assumir la presidència d’una entitat com Òmnium Cultural provoca alhora il·lusió i respecte. Il·lusió per poder ser al capdavant d’una entitat, l’objectiu de la qual és el foment i el desenvolupament de la cultura catalanes en tots el àmbits, i respecte per continuar la feina feta que al llarg dels anys, amb esforç i dedicació, han dut a terme les persones que m’han precedit, la qual cosa ja suposa un gran repte.

Però això ens encoratja a tota la Junta a tirar endavant, sobretot perquè les coses no les fa una persona sola, les fa el conjunt de persones, que amb il·lusió treballen per aconseguir uns objectius, i que hi dediquen esforços, imaginació i hores del seu temps amb l’esperança d’aconseguir la plena recuperació col·lectiva de la nostra personalitat nacional.

Volem estendre la llengua i la cultura catalanes més enllà del que són coneixements literaris, històrics o artístics; volem impulsar el coneixement de la nostra cultura i la nostra identitat, mantenint les activitats que fins ara hem dut a terme, però també organitzant actuacions ben diverses i adreçades a diferents col·lectius que despertin l’interès per conèixer tot allò que forma part de la cultura catalana.

Cada cop són més les veus d’alarma que alerten sobre el perill de desaparició propera d’una part important del patrimoni lingüístic, per això ens cal ampliar el teixit social de l’entitat i aconseguir que més persones vulguin col·laborar amb el projecte de defensar i promoure la nostra llengua, perquè encara que un element que condiciona les possibilitats de pervivència d’una llengua és el que el relaciona amb el nombre de parlants, altres causes econòmiques, socials i polítiques que apunten directament a l’actuació dels poders públics poden explícitament o implícitament eradicar una llengua, encara que els parlants siguin molts.

Per això, des d’aquí convidem la població en general, els socis i les sòcies a participar en tot allò que organitzem i que ens facin arribar idees, suggeriments i comentaris, que ens permetin dur a terme accions més ambicioses en la defensa i la promoció de la llengua i la cultura catalanes.

Delfina Corzan i Melgosa

presidenta de la delegació