Coneix el perfil de les candidates a donar nom a la sala d’actes de la seu de Gironès
La junta d’Òmnium Gironès ha obert un procés entre socis i simpatitzants per triar el nom entre diverses propostes de dones gironines compromeses amb la cultura.
La Junta d’Òmnium Gironès va decidir a principi d’any batejar amb un nom de dona la sala de juntes de la seva seu a Girona, com un petit homenatge a totes aquelles dones de casa nostra que han destacat i destaquen en la seva activitat.
Després d’elaborar una àmplia llista de dones que han destacat en tota mena de sectors i activitats, us convidem a votar per una de les cinc finalistes a donar nom a la sala d’actes d’Òmnium Gironès, que són:
• Dolors Condom: catedràtica de llatí, va ser la primera professora de llatí dels primers estudis universitaris gironins, l’any 1969. Condom va dedicar gran part de la vida a la docència, exercint de professora de llatí a l’Institut Jaume Vicens Vives de Girona, i a la investigació lingüística. Al llarg de la seva trajectòria va col·laborar en nombrosos llibres i revistes. Un cop recuperada la democràcia, va publicar el primer llibre de llatí de batxillerat en català. L’any 1991 va ser distingida amb la Medalla President Macià.
• Francina Boris: va ser l’any 1929, i amb només 14 anys, la primera veu femenina de Ràdio Girona. Nomenada oficialment locutora de Ràdio Associació de Catalunya durant el període republicà, va continuar sent-ho durant la Guerra Civil. En plena dictadura, l’any 1942 va crear a Girona “Nostra dansa”, el programa degà de la informació sardanista i primer espai radiofònic de la postguerra en català, que va presentar més de seixanta anys. Va rebre nombroses distincions entre les que destaquen la Medalla President Macià, el premi Nacional de Cultura Popular i la Creu de Sant Jordi.
• Mercè Huerta: aquesta pintora va inspirar-se sovint en la ciutat de Girona per elaborar la seva pintura, i era especialment coneguda pels quadres que reprodueixen la façana del riu Onyar i la Devesa. Va ser alumne de l’escola d’art de Domènec Fita, on després va ser professora, i que va completar amb les classes que donava a l’Escola Municipal d’Art del Centre Cultural. Casada amb el periodista i escriptor Narcís-Jordi Aragó, net de l’arquitecte Rafael Masó, vivia en l’edifici noucentista que al 2006 van cedir a Girona per crear la Fundació Rafael Masó.
• Teresa Puntí: professora de les mítiques classes de català per a adults a la Casa de Cultura de Girona, també va ser una de les professores dels cursos de català que organitzava la Cambra de Comerç a Girona. De fet, les seves classes de català van ser el planter del que posteriorment seria l’ADAC, que va néixer el 1980 quan un grup d’exalumnes va decidir lluitar pel redreçament i l’afirmació nacional, lingüística i cultural de Catalunya. Sòcia número 2 de l’ADAC, va ser presidenta d’honor de l’entitat.
• Maria Assumpció Soler: va ser una escriptora i mestra vinculada a diferents municipis de les comarques gironines. La seva afiliació al sindicat UGT li va causar problemes amb el règim franquista després de la guerra civil, però el cas va ser arxivat el 1939. El 1932 va començar a ensenyar a l’escola pública de Rupià i de 1934 a 1950 a Palafrugell. Després d’un interludi, el 1952 va tornar a l’escola de Sant Gregori on va estar ensenyant fins al 1980 quan va passar a l’escola Migdia de Girona fins a la seva jubilació el 1982.
Podeu votar fent servir l’etiqueta #OmniumDona i citant-nos en el nostre perfil de Facebook o en el perfil de Twitter i el nom d’una de les 5 finalistes proposades. El resultat de la votació es donarà a conèixer el dissabte 21 de maig en el marc del Gran Dissabte d’Òmnium Gironès, us animem assistir-hi!