Vivim en una societat franquista 40 anys després?

Actualitat

El periodista Lluc Salellas parla sense embuts de la petjada encara vigent del franquisme

El politòleg gironí va presentar el seu llibre El franquisme que no marxa

El regidor a l’Ajuntament de Girona com a número dos de la llista de la candidatura CUP-Crida per Girona va ser a Valls el divendres 29 de gener convidat per Òmnium Alt Camp i l’ANC Alt Camp per la Independència.

La presidenta d’Òmnium Alt Camp, Rosa Olivé, va justificar la xerrada de Salellas en la presentació que va fer del jove periodista. Òmnium volia reclamar i exigir justícia pels crims del franquisme amb uns actes simbòlics que servissin, també, d’acompanyament, homenatge i record a les víctimes i als seus familiars, davant la negativa de l’Estat espanyol de jutjar Franco per la via legal per declarar-lo culpable de Crims Contra la Humanitat.

Salellas va esmentar sense complexos els noms i els cognoms de les grans famílies franquistes que encara maneguen els fils i mantenen privilegis amb la democràcia, algunes ocupant llocs d’honor en consells directius de moltes de les empreses més influents de l’Estat espanyol. Molts noms. Moltes xifres, moltes cronologies, molta informació que, tota ben estudiada, analitzada i endreçada, explica d’una manera molt transparent per què hem arribat fins aquí. El periodista ha aconseguit obrir moltes tapes i despullar molts fils i fa realitat aquella sentència de Xavier Vinader, que deia que “un bolígraf pot ser tan poderós com una arma”, que va recordar en la seva intervenció.

El jove també va criticar el paper partidista que adopten la majoria dels mitjans de comunicació, empesos sobretot per pressions de les companyies que es publiciten en aquests mitjans.

Al final de la seva intervenció, Salellas va signar una vintena de llibres que els assistents van tenir l’oportunitat de comprar allà mateix.