Lluís Cabrera: només arribarem a la independència si l’impuls de les classes mitjanes compte amb el suport de les classes populars

Actualitat

El membre dels Altres Andalusos reivindica les semblances entre les identitats dels pobles de la Mediterrània

Lluís Cabrera va demostrar, dimecres 20 de gener a la xerrada Independència de Catalunya: un país en construcció a l’Ateneu Igualadí, la seva habilitat per no deixar ningú indiferent. L’acte, organitzat per Òmnium Cultural Anoia, va consistir en una conversa entre la periodista igualadina Laia Vicens i el polifacètic Lluís Cabrera. Nascut a Jaén, va migrar a Catalunya de jove, fundà el Taller de músics (des d’on ha reivindicat el flamenc com a part de la cultura catalana) i, finalment, el 2015 impulsà els Altres Andalusos per reflexionar en diversos llibres sobre identitat i cultura catalana.  



Com eixamplar el suport social a la independència?

El membre dels Altres Andalusos és crític amb les eines utilitzades per l’independentisme per augmentar el suport social més enllà del 48% de les eleccions plebiscitàries del passat 27 de setembre. Cabrera va discrepar de la Gigaenquesta, per centrar-se en uns barris concrets del país estigmatitzant-los com a contraris a la sobirania, o de l’operació Súmate, per no trencar amb les identitats congelades. Aquesta denominació, referida a la separació de la població catalana en blocs en funció de l’origen, és un error estratègic segons Cabrera perquè no existeixen diferències essencials entre les identitats dels pobles de la Mediterrània.



En aquesta línia, Cabrera també és molt crític amb la promoció, per part dels organismes públics, d’esdeveniments culturals com la Feria de Abril de Barcelona perquè reprodueixen una cultura andalusa que segons ell ja no existeix ni a la mateixa Andalusia així com els pressumptes casos de corrupció vinculats a la seva organització. No es va quedar curt tampoc criticant els organismes públics catalans que hagin prioritzat la promoció de certs grups pel sol fet de cantar en català i reclama que es vegi el castellà com a part de la cultura catalana.