15 anys de Pedra i Sang. 15 anys de tradició

Actualitat

Molt poques ciutats catalanes poden presumir com Sant Cugat de tenir un espectacle tradicional de Nadal propi i genuí com el nostre “Pedra i Sang”, que se celebra des de fa quinze anys a la sala capitular del Monestir.

Un espectacle teatral un xic insòlit per les “dolcíssimes” dates nadalenques, ja que està basat en un dels successos més tràgics i foscos de la història medieval catalana en general i santcugatenca en particular: l’assassinat de l’abat Biure mentre oficiava la missa del Gall del 1350, al Reial Monestir de Sant Cugat.
 
També “Pedra i Sang”, amb 15 anys de trajectòria, té la seva pròpia història.

L’any 2000 l’Ajuntament de Sant Cugat encarregava a la Cia Tetrateatre un espectacle per a commemorar el 650è aniversari de l’assassinat de l’abat Arnau de Biure a mans del noble de Cerdanyola Berenguer de Saltells. Ambdós s’havien enfrontat en litigi per una herència i el contenciós va finalitzar violentament amb un vessament de sang.

Així doncs, la Cia Tetrateatre va rebre el repte d’adaptar aquesta fosca història medieval per a ésser explicada més planerament als ciutadans del canvi del segon mil·lenni, en un marc molt allunyat del món teatral, la sala capitular del Reial Monestir.

L’autor Josep M. Jaumà i el compositor de Joan Alavedra la van transformar en una fantàstica tragicomèdia musical de tall impecable, en què la tragèdia i les discussions entre l’Abat i Saltells s’intercalen encertadament amb la comicitat i distensió de les escenes protagonitzades per la comunitat monjos i el poble. Lluites de poder, humor, tragèdia i cançons i llegenda per explicar la nostra història.

La primera edició de l’any 2000 va resultar un èxit de públic tan enorme, que es va haver de programar l’any següent… i l’altre, i novament el següent, fins a arribar a la present edició, que en serà preludi de moltíssimes més.

Podeu gaudir de la representació a la sala capitular del Claustre del Monestir de Sant Cugat els dies:

  • 25 a les 20 h  
  • 26 a les 20 h
  • 27 a les 19.00 h
  • 27 a les 21.30 h
  • 28 a les 19.00 h
  • 28 a les 21.30 h

Trobareu més informació sobre la compra i reserva d’entrades i els intèrprets a la pàgina web de Pedra i Sang.

(Fotografia de Lali Puig)