Òmnium reclama justícia pels crims del franquisme

Actualitat

El 13 de novembre es presentà el llibre “El franquisme que no marxa” de Lluc Salellas a Igualada i, una setmana després, es realitzà l’acte reclamant “Justícia pels crims del franquisme” davant la presó Model de Barcelona.

Dins els actes de la Festa Major de Sant Faust de la Coll@nada, Lluc Salellas presentà el divendres 13 de novembre el llibre “El franquisme que no marxa”, acompanyat de Jordi Gabarró. La Sala de Socis de l’Ateneu Igualadí va quedar plena a vessar per recordar el franquisme, una setmana abans de que es complissin els 40 anys de la mort del dictador. El periodista Salellas va repassar alguns dels cognoms de les principals famílies que, un cop acabat el franquisme, han continuat tenint els mateixos privilegis dels que gaudien abans de la mort del dictador.

1.500 persones exigeixen justícia davant la Model
Unes 1.500 persones han exigit «Justícia pels crims del franquisme» aquest divendres al vespre davant la presó Model de Barcelona, coincidint amb els 40 anys de la mort del dictador Franco. Un gran acte de justícia i record a les víctimes del franquisme, impulsat per Òmnium i una trentena d’entitats, que ha combinat els parlaments de diferents víctimes i experts amb un espectacle musical de cançons populars antifranquistes. «Demanem als partits i institucions catalanes que al futur Estat català es condemnin els crims contra la humanitat i es reconeguin les víctimes. No podrem construir un país amb uns fonaments democràtics sòlids sense la veritat i la justícia. Seguirem lluitant per construir un país nou sense estaques», ha afirmat Quim Torra, president d’Òmnium i portaveu de les entitats.

L’economista Arcadi Oliveres ha repassat la repressió franquista i el seu llegat, recordant la lluita de persones com Lluís Maria Xirinacs en “l’absoluta ignorància cultural, quan no es podia escriure, editar ni vendre”. L’advocada Magda Oranich ha presentat l’acte davant la Presó Model: «Entre aquestes quatre parets la dictadura va empresonar milers de persones per motius polítics i ideològics. S’hi van va torturar i executar homes i dones fins al final del règim. Per molts anys que passin, mai ens cansarem d’exigir justícia». L’encesa simbòlica d’espelmes ha sigut una de les accions més emotives de l’acte, que han obert una vintena d’infants i trenta adults amb fotografies de diverses víctimes del franquisme. Al fons de l’escenari s’hi han projectat els noms de les 4.000 persones assassinades pel règim franquista.