Homenatge a Artur Bladé i Desumvila (1907-1995)

Actualitat

Programa –homenatge des de Terres de l’ Ebre i Tarragona als 20 anys de la seva mort. Novembre 2015-febrer 2016

Programa de l’homenatge preparat amb motiu dels 20 anys de la seva mort des de les Terres de l’Ebre i Tarragona

Novembre 2015 — Febrer 2016

L’homenatge s’organitza de manera col·laborativa des de Tarragona i les Terres de l’ Ebre. A Tarragona, el Departament de Cultura i Òmnium Cultural Tarragonès en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona; i a les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner. I amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, Casa de les Lletres, Consell Comarcal del Tarragonès i Escola de Lletres.

El propòsit dels actes que es faran al llarg de l’homenatge és difondre i posar en valor la trajectòria personal i literària d’Artur Bladé amb l’objectiu de reivindicar-lo com a intel·lectual català de primer ordre. Deixeble d’Antoni Rovira i Virgili, i de formació autodidacta, treballa de forma incansable a favor de la cultura i de la llengua catalana. Patí l’exili des de l’any 1939, i retornà a Tarragona l’any 1961. Al llarg de la seva trajectòria es manifesta un important compromís catalanista i republicà que es reprèn a la seva etapa tarragonina, com a escriptor, i de fet és la seva etapa més prolífica, però també com a professor de català, membre fundador d’Òmnium Cultural del Tarragonès ; conferenciant i persona afable, estretament vinculat a la vida cultura tarragonina.

Segons ens assenyala Magí Suñer, “Artur Bladé fou un escriptor honest i lleial, que va escriure des d’un coneixement precís de la realitat tractada i de la llengua utilitzada i que circulava amb una personalitat inconfundible pel territori de la no-ficció, i més en concret per l’àmbit que posteriorment s’ha denominat “les literatures del jo”, i la seva perllongació natural, la biografia. El conjunt de la seva obra permet una classificació en tres grans blocs: els dietaris, els retrats de personatges i la crònica en primera persona del paisatge natal i els seus habitants des de la distància obligada, geogràfica o temporal. Ocupa un lloc central entre els escriptors que han fabulat, amb una dosi més o menys elevada de fantasia, sobre l’univers de l’Ebre, des de Sebastià Juan i Arbó fins a Jesús Moncada i Andreu Carranza.”

PROGRAMACIÓ

• DEL 9 DE NOVEMBRE AL 31 DE DESEMBRE
 

Exposició “Artur Bladé Desumvila: escriptor de l’Ebre català i cronista de  l’exili”. En horari de Biblioteca.

• DILLUNS 16 DE NOVEMBRE, 19.30 h
 

Inauguració de l’exposició “Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l’Ebre  català i cronista de l’exili”, feta amb motiu del centenari del naixement  d’Artur Bladé. Presentació del programa d’actes. Inclou documental.

• DIMECRES 2 DE DESEMBRE, 19 h
 

Conferència “El dia en què vaig descobrir Bladé”, a càrrec de Genís Sinca. A la Biblioteca.

• DIJOUS 17 DE DESEMBRE, 19.30 h
 

Conferència “Artur Bladé, anys d’exili”, a càrrec de Josep-Lluís  Carod-Rovira. Als Serveis Territorials de Cultura (Major, 14).

• DIVENDRES 15 DE GENER, 19.30 h
 

Taula rodona “Homenatge a Artur Bladé i Desumvila”  Modera: Magí Sunyer. Ponents: Artur Bladé Font, Ramon Marrugat,  Francesc Roig i Josep Cid. Als Serveis Territorials de Cultura (Major, 14).

• DIJOUS 21 DE GENER, 19 h
 

Club de lectura L’edat d’or d’Artur Bladé i Desumvila. A la Biblioteca.

• DISSABTE 23 DE GENER, 11 h
 

Ruta literària “Artur Bladé a Tarragona” Conduïda per Pineda Vaquer, Institut Ramon Muntaner

• DISSABTE 20 DE FEBRER
 

Ruta literària “Artur Bladé a Benissanet“ Associació Artur Bladé i Desumvila

• DIMARTS 23 DE FEBRER, 19.30 h (Atenció, canvi de data respecte el progrma original!)
 

Conferència “Llengua catalana i Artur Bladé” a càrrec de Josep Cid.  Als Serveis Territorials de Cultura (Major, 14).

 

• DISSABTE 19 DE MARÇ
 

Ruta literària comarcal “Artur Bladé”

 A les Terres de l’Ebre: taula rodona, conferències, clubs de lectura,  rutes, contes i molt més.

Organitzen:

Departament de Cultura i Òmnium Cultural Tarragonès, en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona, i Institut Ramon Muntaner.

Amb la participació:

Serveis Territorials de Tarragona i les Terres de l’Ebre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, Universitat Rovira i Virgili, Consorci per a la Normalització Lingüística (centres de normalització lingüística de Tarragona i Terres de l’Ebre), Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre, Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre, Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d’Amposta, Biblioteca Municipal d’Ascó, Biblioteca Municipal Artur Bladé i Desumvila de Flix, Biblioteca Municipal de Gandesa, Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, Biblioteca Trinitari Fabregat d’Alcanar, Biblioteca Popular d’Ulldecona, Biblioteca Delta de l’Ebre de Deltebre, Consell Comarcal de la Ribera d’ Ebre, Consell Comarcal del Tarragonès, Ajuntament de Tarragona, Ajuntament de Móra d’Ebre, Ajuntament d’Ascó, Ajuntament de Benissanet, Ajuntament de Flix, Ajuntament de Garcia, Ajuntament de Ginestar, Ajuntament de Miravet, Ajuntament de Móra la Nova, Ajuntament de la Palma d’Ebre, Ajuntament de Rasquera, Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, Ajuntament de Tivissa, Ajuntament de la Torre de l’Espanyol, Ajuntament de Vinebre, Òmnium Cultural (delegacions del Tarragonès i de les Terres de l’Ebre), Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, Associació Cultural La Riuada, Fira del Llibre Ebrenc – Litterarum, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, APELLC (Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes) i Escola de Lletres de Tarragona.

Amb el suport:

Fundació Mútua Catalana i Diputació de Tarragona