Xavier Moret recorda, cent anys després, el silenciat genocidi armeni
Trenta persones, entre les quals algunes d’origen armeni, van assistir a l’acte
El periodista Xavier Moret, autor de diferents llibres sobre viatges, va explicar als assistents el seu viatge d’un mes i mig a Armènia, seguint el fil del genocidi que es va produir l’any 1915 i que li ha servit per escriure el llibre La memòria de l’Ararat. A part de visitar els espais simbòlics del país (el mont Ararat així com diferents espais de culte), l’autor va resseguir els records encara existents en la societat d’aquest genocidi, així com la persistent lluita dels armenis per la supervivència de la seva identitat.
Moret va destacar que la majoria d’estats encara no han reconegut oficialment el genocidi (entre ells l’espanyol, tot i que el parlament català i el basc sí que ho han fet). El poble armeni va patir una gran diàspora arreu del món; actualment hi ha amb més de 7 milions de persones arreu del món que viuen fora d’Armènia. Val la pena destacar que a l’acte hi van assistir una trentena de persons, alguns dels quals són membres de la comunitat d’armenis residents a l’Anoia. L’acte de presentació del llibre, que tingué lloc dimarts 20 d’octubre al Centre Cívic Centre, va ser organitzat per Òmnium Cultural Anoia dins de la programació de l’Octubre Solidari.
La memòria del Ararat
El llibre és la història d’un llarg viatge que comença, de fet, molt abans del viatge en si, a l’àmbit de la cultura armènia que, potser sense saber-ho, tots coneixem: la de Arshile Gorky, Charles Aznavour, Atom Egoyan, William Saroyan, els integrants de la banda System of a Down… És la Armènia que difonen i internacionalitzen els armenis de la diàspora, que són molts més que els tres milions que viuen actualment en aquest país mil·lenari.