NI UN PAS ENRERE
MANIFEST de la concentració a la Paeria de Lleida a favor dels drets i de les llibertats, de la llengua i la cultura i de la independència de Catalunya
Foto: Llibert Rexach / La Directa
Els resultats electorals dels darrers comicis municipals a Lleida obrien una nova oportunitat de configurar un ajuntament plural i ideològicament ric, trencant així el model hegemònic de la majoria absoluta i permetent un nou projecte de ciutat des de l’acord i la transparència. De fet, aquest ha estat el mandat de la ciutadania traduït en un increment de la demanda en polítiques socials i en un increment del vot independentista que ha passat de 6 a 11 regidors i que per tant demanava una major implicació de l’Ajuntament en el procés sobiranista i en tot el que aquest comporta.
Malauradament, l’acord subscrit entre el grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i de Ciudadanos (C’s) el passat dia 9 de juliol de 2015, en el ple d’organització de la Paeria de Lleida, trenca amb una part d’aquest mandat.
Aquest pacte qualificat com a Pacte de la Vergonya, evidencia de nou la separació entre polítics i ciutadania, i fa seva la màxima que en política tot s’hi val. L’alcalde Àngel Ros s’ha venut la llengua i el país per poder, però s’oblida que trair la confiança dels electors és sens dubte un mal exercici que no estem disposats a tolerar.
El poble de Catalunya, està sotmès contínuament a tota mena d’hostilitats i provocacions de l’Estat espanyol i de determinats partits polítics, que només aconsegueixen que cada cop siguem més els catalans i catalanes que veiem la independència com l’única oportunitat de crear un nou Estat que protegeixi com cal la seva llengua i la seva cultura i no ens ataqui constantment.
Cada cop que ens ataquen, que ens insulten, que ens humilien ens fem més forts, i aquests desprestigis creen un mur infranquejable que creix i creix. Quan aquestes barbaritats vénen de l’exterior fan mal, però quan aquests mateixos despropòsits vénen de dins de casa nostra la fuetada és més forta i dolorosa, i la ferida es fa fonda.
Hi ha tres aspectes de l’acord subscrit entre els dos partits que les entitats signants d’aquest manifest considerem especialment greus:
1. D’una banda “L’equip de govern es compromet a no impulsar, recolzar o subscriure la incorporació de “Lérida” a l’AMI, (Associació de Municipis per la independència) ni a col·laborar econòmicament amb ella”. L’AMI fou creada el 14 de desembre de 2011 i mai la ciutat de Lleida n’ha format part. El Ple de la Paeria no ho ha aprovat, fet que ja demostra que els governants d’aquesta ciutat fa temps que estan d’esquena als interessos de bona part de la ciutadania .Ara aquesta negativa s’eleva a rang de pacte per blindar descaradament el rebuig al procés sobiranista
2. D’altra banda, sota una suposada “neutralitat ideològica de l’espai públic”, “s’impedirà la utilització del mateix per a la instal·lació o col·locació de símbols ideològics de qualsevol mena”, en una prohibició implícita a l’exhibició d’estelades o altres símbols independentistes. Des del nostre punt de vista, impedir i limitar l’ús de simbologia del tipus que sigui a la via pública per part de particulars i entitats. vulnera clarament drets democràtics tant fonamentals com la llibertat d’expressió, la llibertat de manifestació i la llibertat ideològica, en una mena de versió local de la llei mordassa.
3. Finalment, l’equip de govern es compromet a modificar “el reglament d’usos lingüístics actualment vigent d’acord als principis de cooficialitat conforme a les lleis vigents i les diferents resolucions judicials”. L’Ajuntament de Lleida, que encara té pendents d’aplicar diversos articles de la Llei de política lingüística, decideix ara infringir la normativa catalana. Amb aquest punt, Àngel Ros, alcalde de Lleida, dóna suport explícit a la discriminació del català, assumint la política de Ciudadanos per a la qual el castellà pot ser llengua d’ús preferent en qualsevol ajuntament espanyol, però en canvi no és possible que el català ho sigui allà on és llengua pròpia. Així, reforça l’afirmació que hi ha llengües de primera i llengües de segona, o el que és el mateix, ciutadans amb més drets que d’altres segons on visquin i quina llengua parlin.
Per tots aquests motius, les entitats avui convocants: Assemblea Territorial de Lleida de l’ANC, Òmnium Lleida-Ponent, la Plataforma per la Llengua, l’Associació de Municipis per la Independència i Súmate, considerem que s’ha creuat una línia vermella difícil de justificar que amenaça amb trencar la cohesió social del municipi i manifestem que:
1. Rebutgem de manera enèrgica i contundent el pacte polític del grup municipal del partit dels socialistes de Catalunya i Ciudadanos signat a Lleida el passat dia 9 de juliol de 2015.
2. Proclamem el respecte i la defensa als drets humans, a la llibertat, i en condemnem qualsevol privació o límit.
3. Exigim que es respecti el pluralisme polític i social, les llengües i les cultures de tots els pobles del món.
4. Demanem a l’alcalde de Lleida una rectificació i el compromís públic i explícit de l’aplicació escrupolosa de la Llei de política lingüística.
5. Ens comprometem a continuar treballant pels valors i principis que han d’estar presents en tota democràcia, i que són els que volem que imperin en el nou Estat Català.
Lleida, 14 de juliol de 2015