«Ainaud de Lasarte era un home d’una gran generositat»

Actualitat

Presentació de la biografia d’Ainaud de Lasarte a Sant Feliu de Codines

«Ainaud de Lasarte era un home d’una gran generositat» i «era una persona sàvia, ho sabia tot», són expressions que va emprar l’historiador Josep Lluís Martín i Berbois, autor del llibre biogràfic Josep Maria Ainaud de Lasarte, un humanista al servei de Catalunya (Editorial Base). Fou durant la presentació d’aquest llibre organitzada per la secció local d’Òmnium la sala d’actes de la biblioteca de Sant Feliu de Codines el passat dia 11 de juny.

 

Josep Maria Ainaud de Lasarte (Barcelona, 1925-2012) és un dels referents importants de la cultura catalana del segle XX: historiador, promotor cultural, periodista i polític. Martín i Berbois, tot fent un resum de la biografia que estava presentant, va parlar de lAinaud de Lasarte erudit, estudiós de les grans figures del catalanisme. Però també va fer especial referència a la seva faceta menys coneguda d’home d’acció, col·laborador des de Barcelona amb els serveis secrets britànics contra els nazis durant la Segona Guerra Mundial i un important activista polític i cultural en la lluita clandestina contra el franquisme. En va destacar, per sobre de tot, el caràcter extraordinàriament generós dAinaud de Lasarte, qui evitava distincions i protagonismes, descuidava el seu propi interès econòmic i donava prioritat a la difusió de la història i la cultura catalanes. Fou també soci d’honor d’Òmnium Cultural.

 

Josep Lluís Martín i Berbois (Sabadell, 1978) és doctor en Història Contemporània, col·labora amb diverses revistes especialitzades i ha escrit vuit llibres, dels quals fa un any i mig ja en va presentar un a Caldes de Montbui, també de la mà d’Òmnium: Desitjades però ignorades. La dona política durant les eleccions de la Segona República a Catalunya.