La nova plataforma “Ciutadans i ciutadanes com tu” reivindica el dret a vot dels nouvinguts
Òmnium, CONFAVC, CCOO, SOS Racisme, l’ANC i la UGT exigeixen als partits polítics que treballin pel dret de vot de tots els catalans
Les entitats que conformen la plataforma han demanat vincular el dret de vot a la residència i no a la nacionalitat, i que només sigui necessari un any d’arrelament social, sense distinció entre ciutadans i ciutadanes comunitaris i extracomunitaris. En els propers dies la plataforma enviarà una carta als partits polítics per expressar les seves demandes i exigir que no s’utilitzi la immigració de manera partidista durant les properes campanyes electorals (veure vídeo).
El vicepresident de l’ANC, Jaume Marfany, ha recordat que Catalunya s’ha desenvolupat històricament gràcies a la gent que ha vingut de fora a viure i treballar i que és una qüestió de justícia política i social estendre el dret de vot a aquestes persones. “Volem un Estat nou que construïm entre tots i totes, de manera que tothom ha de tenir dret a decidir”, ha afirmat.
Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya, ha explicat que darrera del dret de vot hi ha el dret de ciutadania, la igualtat d’oportunitats i la inclusió social, i ha recordat que les persones estrangeres, comunitàries i extracomunitàries, poden votar a les eleccions sindicals a les empreses, fet que afavoreix la seva inserció laboral. També ha denunciat “la instrumentalització de la immigració per enfrontar ciutadans i aconseguir vots. La millor manera que això no passi és que les persones immigrades siguin subjectes actius”.
En representació de la CONFAVC, José Luis Muñoz ha defensat que “el dret de vot de les persones estrangeres és un símptoma de salut democràtica: si tenen deures, han de tenir també els mateixos drets que la resta de ciutadans i ciutadanes”.
Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, ha remarcat la importància de la cohesió social en la construcció del país present i futur. “Catalunya és un país en construcció, que fem entre tots i totes. Això és una oportunitat per a les persones que hi arriben, que han de poder decidir com serà la Catalunya del futur. Els agraïm la dotació de més diversitat. Si aporten riquesa i treball al país, també han de tenir dret a votar i ser votats”, ha explicat.
La directora de SOS Racisme, Alba Cuevas, ha afirmat que “el 15% de la població té limitat el dret de vot, de manera que no serem una societat democràtica fins que no se’ls reconegui” i que “el dret de vot significa tenir el dret a incidir en aspectes contra el racisme, com per exemple el tancament dels CIE”. També ha expressat que la plataforma és una mostra que existeix un compromís ciutadà pel vot de les persones estrangeres, però que manca voluntat política.
Per últim, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, ha explicat que en els propers dies més entitats se sumaran a aquesta plataforma i ha demanat als partits polítics que el dret de vot de les persones estrangeres sigui un tema de campanya. “Si aquestes persones poguessin votar, no sentiríem ni llegiríem moltes de les coses que alguns partits diuen. Ara mateix existeix una absoluta impunitat per utilitzar la immigració per dividir i obtenir uns rèdits polítics”, ha declarat.
Prop del 15% de la població catalana són persones estrangeres de diversos orígens, ciutadanes i ciutadans que, en la seva gran majoria, no podran exercir o veuran limitat el seu dret de vot en les properes convocatòries electorals. L’objectiu de la plataforma “Ciutadans i ciutadanes com tu!” és exigir el dret de vot de les persones estrangeres, ja que no acceptem deixar fora del sistema de representació una part considerable de la societat.