Diversos experts opinen sobre l’estat actual de la cultura gironina i què cal fer per millorar-la i impulsar-la.
En motiu de les eleccions municipals del 24 de maig, Òmnium Cultural Gironès, en col·laboració amb Televisió de Girona, ha organitzat un debat sobre cultura Girona. L’objectiu de l’acte era fer una radiografia de la cultura a la ciutat, veure’n les mancances i els avantatges, opinar sobre activitats que es duen a terme actualment i analitzar les propostes culturals dels partits que es presenten a les eleccions municipals.
Els experts han debatut sobre quina cultura cal i per a qui, com fer inclusió social, arribar a les escoles o a la gent gran, per exemple, i han destacat el consens dels partits en arribar més als barris. S’ha parlat de la ciutat de festivals versus la música de base, dos conceptes que són compatibles però caldria buscar els espais petits on començar a tocar. La importància de la universitat com a actor cultural i el paper de la ciutat de Girona en el seu entorn i com a districte cultural del país també han estat temes comentats.
Els ponents han destacat la importància de la unió entre cultura, universitat, ciutat i barris i que l’excel·lència i el fet popular no estan renyits. Pel que fa a les propostes, els experts han demanat que es tregui el màxim profit de la nova biblioteca Carles Rahola; que es doti un major pressupost per als ajuts a entitats; que es potenciï El Bòlit Centre d’Art Contemporani; que la ciutat tingui una regidoria de cultura i una coparticipació dels actors culturals.
Sota el títol “Parlem de cultura. Quin ha de ser el projecte cultural de Girona?” diversos experts han opinat i exposat les seves idees sobre l’estat actual de la cultura gironina i quines són les ofertes del partits polítics en els seus programes electorals. L’acte s’ha celebrat el 29 d’abril a l’Auditori Josep Irla i ha estat obert al públic.
El debat, presentat i moderat per Oriol Mas, cap d’Informatius de Televisió de Girona, ha comptat amb quatre experts en el món de la política o la cultura: Salvador Martí, professor de polítiques de la UdG; Jordi Planagumà, director de la Casa de la música popular; Xavier Castillón, periodista; i Maria Dolors Reig, presidenta d’amics de la UNESCO.
El debat ha estat gravat per Televisió de Girona i ha estat emès el dijous 30 d’abril. Aquest format de debat ja es va dur a terme en les darreres eleccions municipals del 2011, encentant un cicle on són experts culturals qui analitzen els programes dels partits candidats.
Podeu veure el debat a Televisió de Girona.