S’ha presentat el llibre El Bertí – Flaixos d’una cinglera

Actualitat

El dia 27 de març es va presentar el llibre El Bertí – Flaixos d’una cinglera al Centre Cívic de Riells del Fai

El dia 27 de març es va presentar el llibre El Bertí, flaixos d’una cinglera al Centre Cívic de Riells del Fai, amb la intervenció de l’autor, Jesús Cano, i de Lluís Galobart, geògraf. Entre els presents hi havia representants dels ajuntaments i les entitats que han col·laborat en l’edició del llibre, entre elles, Òmnium Cultural.

Els Cingles de Bertí són les cingleres i relleus que separen el Vallès de l’altiplà del Moianès; un element que marca els diferents municipis que en formen part. Ara i, per primera vegada, l’essència d’aquests cingles queda reflectida en un llibre: ‘El Bertí, flaixos d’una cinglera’, del fotògraf de Bigues i Riells, Jesús Cano Sánchez. Aquest llibre, eminentment fotogràfic, intenta mostrar l’essència patrimonial a nivell arquitectònic, històric, natural i geològic dels Cingles de Bertí. L’obra la coediten els ajuntaments de Bigues i Riells, l’Ametlla del Vallès, la Garriga, Sant Martí de Centelles i Sant Quirze Safaja; la Fundació Maurí, de la Garriga; Òmnium Cultural; el Forn d’Obra Duran, de Bigues; l’Hotel Molí de la Torre, també de Bigues; la Impremta Galobart, de Santa Eulàlia de Ronçana, i el propi autor.
 

El llibre, en paraules de l’autor, no pretén que sigui cap guia excursionista ni cap catàleg exhaustiu de patrimoni, flora i fauna, sinó una porta d’entrada a tothom qui vulgui apropar-se i descobrir aquesta cinglera que ha estat, tradicionalment, un lloc de frontera, sovint oblidada.
 

El fet que no existís cap publicació que tracti els Cingles de Bertí d’una manera unitària i que tampoc hi hagi un llibre que reculli una bona col·lecció de fotografies de la zona, va ser el punt de partida de Jesús Cano, autor de les fotografies i els textos, i Marcel Galobart, responsable del disseny gràfic, els dos ideòlegs del projecte, que han comptat també amb l’assesorament de Mn. Antoni Pladevall, historiador; Maria Àngels Bonet, especialista en etnobotànica; Carles Roqué i Pau, professor titular de Geodinàmica Externa i Geomorfologia de la Universitat de Girona i de l’Eva Cano Ventura, correctora del Diari de Girona.