El rellotger de Gràcia

Actualitat

Carta de na Sílvia Mayor, de la junta d’Òmnium Gràcia, sobre l’obra de teatre ‘El rellotger de Gràcia’

Llengua. Cultura. País. Aquests són, com ja sabeu, els tres eixos en què es basa l’acció d’Òmnium Cultural des de fa més de 50 anys. I què tenen a veure amb El rellotger de Gràcia i la seva adaptació al teatre? Molt. Quan ens vam assabentar de l’excel·lent notícia i se’ns va brindar la possibilitat de col·laborar-hi, en la nostra petita mesura, en aquesta adaptació, no ho vam dubtar ni un segon.

Llengua: hi ha res millor, que l’adaptació al teatre d’una obra referent a Gràcia, que tothom coneix, i que es fa amena des de la primera pàgina? El seu atractiu argument i la proximitat dels personatges en aquesta obra de ficció (que, en alguns moments, a alguns ens faria il·lusió que no fossin només ficció), fan l’obra d’obligada lectura per als graciencs i per als no graciencs que volen entendre Gràcia.

Cultura: s’ha d’explicar això? Un llibre, escrit en català i que ara s’adapta al teatre. Què més s’ha de dir? Estem convençuts que l’estrena de l’obra serà un dels esdeveniments culturals de Gràcia aquest 2015, a afegir-se a la multitud d’iniciatives de l’immens teixit associatiu gracienc que, setmana rera setmana, any rera any, converteixen el nostre districte en un referent a nivell de ciutat i de país.

País: És una obra que, a més, ens explica el dia a dia d’una època històrica convulsa per a Gràcia i per a Catalunya, que ens fa saber d’on venim i que ens recorda que sovint, la història es repeteix. És un llibre que ens dóna força, esperança, que ens recorda l’esperit de molta gent anònima que va lluitar per Gràcia i pels seus drets i que va forjar encara més el caràcter de Gràcia: inconformista, reivindicatiu, amb voluntat de canvi, però sense perdre les arrels i la seva particular manera de ser. I això és un patrimoni immaterial que no podem pas deixar perdre.

Cohesió: sí, un ítem més que no surt oficialment al logo d’Òmnium però que està present a totes les activitats que organitza. Està bé i és fantàstic que ens dediquem a promoure la llengua, a organitzar activitats culturals i a cuidar el país d’una manera o una altra. Però és imprescindible que, per a fer tot això, hi hagi cohesió. I hi ha cohesió en l’adaptació de l’obra al teatre? I tant! Hi participen desenes d’entitats de caire molt divers: de teatre, de ràdio, de música, de periodisme, entitats centenàries i entitats jovenetes, gent experta en teatre i gent totalment nova en els afers teatrals, partits polítics, i gent a títol individual que hi aporta el seu petit granet de sorra. Aquesta adaptació al teatre està aconseguint que molta gent d’àmbits molt diferents, i de vegades, fins i tot oposats, s’uneixi en un projecte comú que genera molta il·lusió. Això és cohesió. I també, orgull de ser graciencs. Visca El rellotger de Gràcia! Visca Gràcia!
 
Silvia Mayor
Junta d’Òmnium Gràcia